söndag 8 januari 2023

En smakebit ur Lucrezias porträtt


Nu är det verkligen slut på alla julhelger och dags att återgå till vardagen. Jag har varit sjuk stor del av ledigheten och är lite orolig över hur jag ska klara att jobba. Som tur är har jag en bra arbetsplats. 

Söndag betyder som vanligt att det är dags att hänga med på utmaningen "En smakebit på søndag", som administreras av Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips. Den här veckan blir det ett citat ur en bok jag länge längtat efter att läsa, Lucrezias porträtt av Maggie O'Farrell. Romanen handlar om storhertigen de Medicis dotter Lucrezia och utspelar sig i Florens på 1550-talet.

"En öde, gudsförgäten plats


La fortezza, nära Bondeno, 1561

LUCREZIA INTAR SIN plats vid det långa matbordet, vars polerade yta blänker som vatten och dignar av fat, uppochnedvända bägare och en liten flätad grankrans. Hennes make sitter inte på sin vanliga plats vid andra kortänden, utan bredvid henne, så nära att hon skulle kunna luta huvudet mot hans axel om hon skulle vilja. Han är i färd med att vika upp sin servett, rätta till en kniv och flytta ljuset närmare dem när det plötsligt går upp för henne med besynnerlig skärpa, som om en bit färgat glas placerats framför hennes ögon, eller möjligen avlägsnats från dem, att han tänker döda henne."

26 kommentarer:

 1. blir nyfiken, tack för smakbiten, krya på dig!

  SvaraRadera
 2. Maggie O'Farrell har jag läst en annan bok av och jag borde nog faktiskt läsa åtminstone en till.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakebiten, jag har också varit sjuk dock i övergående saker. Jag hoppas du kryar på dig.

  SvaraRadera
 4. Krya på dig! Blev onekligen väldigt sugen på att läsa den här boken. Kommer han verkligen att döda henne? Det vill jag veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lucrezia är ju en verklig historisk person, som dör ung ...

   Radera
 5. Tråkigt att du varit sjuk under långhelgerna, krya på dig! Den här titeln finns inte på mitt bibliotek, låter som en bok för mig. Får väl läsa Hamnet först, har läst ett par av hennes böcker tidigare. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den borde ju komma på bibliotek snart, men läs gärna Hamnet.

   Radera
 6. Den stackars flickan blev bara 16 år. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Hoppas du får hålla dig frisk nu! Jag har faktiskt aldrig läst O'Farrell men tänkte gå och lyssna till henne här snart eftersom jag hört så mycket gott om henne och verkligen borde läsa henne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så avundsjuk jag blir, skulle så gärna vilja lyssna också.

   Radera
 8. Vad tråkigt att du varit sjuk. Hoppas du mår bättre snart.
  Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten. Inte läst något av författaren, men blev lite nyfiken på denna bok nu.

  SvaraRadera
 10. Jag har läst annat av henne som jag tyckt mycket om. Tänker läsa mer såsmåningom.

  SvaraRadera
 11. Trist att du varit sjuk. Hoppas du mår bättre.
  Inte läst författaren men vill göra det någon gång.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Maggie O'Farrell skriver om italiensk medeltid? Det låter ju lovande.

  SvaraRadera