söndag 1 januari 2023

En smakebit ur Avigt hav av Marie Darrieussecq


Söndag och första dagen på det nya året. Nyårslöften blir det få på bloggen, men jag har för avsikt att mer regelbundet delta i utmaningen "En smakebit på søndag" som administreras av Astrid Terese på bloggen 
Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips!

Just nu läser jag Avigt hav av Marie Darrieussecq, en författare vars framträdanden på årets Bokmässa var en av höjdpunkterna. Romanen handlar om psykoanalytikern Rose, som i juletid är på kryssning på Medelhavet tillsammans med sina två barn. En båt med mängder av flyktingar räddas ur havet och väcker frågor om hur mycket man måste göra för sin nästa.
"En man hade ställt sig upp med ett mycket litet barn, det första barnet, det blev en kedja av armar, en matros tog barnet och skickade vidare till en annan som lade det i famnen på fransyskan som ropade. Man kunde tro att det var hennes barn, att hon hade väntat på det och nu tog emot det. Hon böjde huvudet mot det, pratade med det, svepte in det, hennes aftonklänning blev omedelbart genomblöt av lillen som droppade. Men fler barn kom, och ännu fler, knappt större, sådana som kunde gå själva, och Rose drabbades plötsligt av det som hände, alla blöta, genomfrusna, levande barn som dragits upp ur havet som är den exakta motsvarigheten till döden."

14 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. En författare jag missade på mässan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas på fler chanser, hon var fantastisk.

   Radera
 2. Svar
  1. Tror inte författaren är så välkänd i Sverige.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Kände inte till denna, aktuellt ämne.

  SvaraRadera
 4. Känner till författaren men inte läst, tack för tips och smakbit!

  SvaraRadera
 5. Den här boken har jag på min att-läsa-lista! Tror den är mycket tankeväckande, själv sitter jag ofta med dåligt samvete över att inte göra tillräckligt för min nästa. Men det är inte så enkelt...
  Tack för smakbit, god fortsättning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju inte alltid så enkelt att göra allt man skulle vilja. Boken är mkt intressant.

   Radera
 6. Svar
  1. Hon pratade på Bokmässan om den politiska situationen i världen, en människa med stort hjärta <3

   Radera
 7. Tack för smakebiten, ingen bok jag känner till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återkommer med mer info när jag läst ut :)

   Radera