torsdag 5 januari 2023

Dit du går, följer jag


Bonniers Bokklubbar delar varje år ut priset Årets Bok för att uppmärksamma den bok läsarna anser vara årets bästa bok. Vinnaren 2022 blev Lina Nordquists debutroman Dit du går, följer jag. Jag behöver öka min läsning av aktuell svensk litteratur och valde efter rekommendationer denna bok. Det ångrar jag inte! 

I början av 1900-talet flyr Unni, tillsammans med maken Armod och sonen Roar, från Norge undan rättvisan. Unni har hjälpt kvinnor med läkekonst som inte anses vara acceptabel vare sig lagligen eller i kyrkan. Flykten går till Sverige, där den lilla familjen bosätter sig i ett ödetorp i Hälsingland. Det är kallt och fattigt, svälten står för dörren, och en olycka kommer sällan ensam. 70 år senare sitter Roars svärdotter Kåra vid köksbordet som Armod byggde, och planerar sin svärfars begravning. Hon tänker tillbaka på sitt liv, som inte blev som hon tänkt sig. Hon och maken Dag bor i hans föräldrahem, hos Roar och Bricken. Kåra lever i ett äktenskap utan närhet och relationen till sonen Bo upplevs som betungande. Var skulle hon hitta styrka och ömhet?

Dit du går, följer jag är en dramatisk berättelse som inte väjer för de allra hemskaste skildringar av brutalt våld och outsäglig misär. Samtidigt gestaltar den en uråldrig överlevnadsinstinkt hos en mor som gör allt för sina barn och kärlek som möjligen övervinner allt. 

Genom de två tidsperspektiven i romanen avslöjas familjens historia gradvis, på ett mycket fängslande sätt. Allt är inte förutsägbart och läsaren bjuds på flera oväntade överraskningar. Bokens styrka är i mitt tycke ett språk som ibland vibrerar av återhållen smärta, ibland glittrar till i otroligt vackra naturskildringar. 

DIT DU GÅR, FÖLJER JAG
Författare: Lina Nordquist
Förlag: Romanus & Selling (2021)

2 kommentarer:

  1. tyckte mycket om den här boken. en glad överraskning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rätt överraskande för mig också. Jag gillade de olika oväntade turerna.

      Radera