måndag 18 juni 2018

Tematrio - Mat och kakor

Idag är det min födelsedag och jag firade med lunch tillsammans med en kompis. Inga tårtor eller liknande, min galla fixar inget sånt. Därför smörjer ag kråset rejält i en fiktiv värld med dagens tema kakor och mat. Berätta om tre böcker som präglas av mat, kakor och godsaker!

1. Det är väl rätt givet att jag här passar på att ta med min favoritförfattare - Kristina Sandberg - och hennes trilogi om Maj. Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris handlar om en ung, osäker hemmafru vars vardag handlar om hushållsarbete och matlagning i alla dess former. Skulle gärna smaska i min hennes kakor.

2. Upptäckten av currywursten av Uve Timm är berättelsen om skapandet av en ny maträtt och en romantisk historia om en kärlek med udda förtecken. I biokön träffar den gifta, medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. Ett flyglarm tvingar dem att tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att stanna hos Lena.

3. Mãn av Kim Thúy handlar om en kvinna som lämnar sitt trasiga hemland Vietnam för att söka trygghet i Kanada. Romanen handlar om kärlek i alla dess former; kärleken till de mödrar som på olika sätt varit viktiga i huvudpersonens liv, kärleken till mat och den passionerade kärleken. Här finns många detaljerade skildringar av matlagning som får det att vattnas i munnen - och tåras i ögonen av minnen och längtan.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

9 kommentarer:

 1. Grattis!! Och vilket roligt tema :) Mitt svar kommer i morgon bitti.

  SvaraRadera
 2. Stort grattis! inte läst dina böcker, lite åt det brittiska hållet:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/06/mat-och-kakor-tematrio.html

  SvaraRadera
 3. Grattis, grattis! Jag gillar också Maj, men här kommer tre andra:
  https://boktanken.blogspot.com/2018/06/tematrio-mums.html

  SvaraRadera
 4. grattis! Sandbergs trio är en favorit. här kommer min trio https://mrscalloway.blogspot.com/2018/06/tematrio-mat-och-kakor.html

  SvaraRadera
 5. Grattis! Har inte läst någon av de böckerna. Mina tre förslag finns här https://boklysten.blogspot.com/2018/06/tematrio-mat-och-kakor.html

  SvaraRadera
 6. Stort grattis på födelsedagen! Hoppas någon bakade en smarrig tårta ändå, kanske en smörgås-? Och några små bokpaket, kanske?
  Min trio finns på plats:
  https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/06/lasning-som-far-det-att-vattnas-i-munnen.html

  SvaraRadera
 7. Grattis på födelsedagen. Jag bjuder på smörgåsbord, pickles och choklad.
  https://skrivrobert.blogspot.com/2018/06/tematrio-mat-och-kakor.html

  SvaraRadera
 8. Grattis på födelsedagen, lite sent!

  Du får tre tårtor av mig: https://sannasbokhylla.blogspot.com/2018/06/tematrio-smaskigheter.html

  SvaraRadera
 9. Grattis i efterskott! Har inte läst någon av böckerna men från den första serien har jag två böcker bland mina olästa.

  Här kommer min trio: https://lenasgodsaker.blogspot.com/2018/06/tematrio-mat-och-kakor.html

  SvaraRadera