lördag 17 oktober 2015

Augusttips

På måndag får vi reda på vilka som nomineras till årets Augustpris, det är lite spännande tycker jag. Men jag har tyvärr inte läst mycket nytt svenskt alls i år. Det gör jag nog aldrig, om man ska vara riktigt ärlig. Klassiker lockar mig ofta mer. Ändå har jag faktiskt två favoriter i klassen skönlitteratur: Isidor och Paula av Ola Nilsson och Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.

Isidor och Paula är en modern variant av Orfeusmyten, samtidigt som den skildrar arbete och grå vardag i samtidens Stockholm. Kombinerat med med en sårig barndomsskildring, ett magiskt, poetiskt språk och en uppbruten struktur är detta precis vad jag älskar. Tyvärr tror jag inte så många hittat till detta mycket spännande författarskap - ännu. Ett Augustpris skulle kanske råda bot på anonymiteten.

Anonym kan man inte kalla Jonas Hassen Khemiri, som äntligen kom med en ny roman i år. Allt jag inte minns består av en kakafoni av röster, som i dialogform berättar om sina minnen av den döde Samuel. I sann khemirisk anda går det undan och vänds upp och ner. Kanske är det egentligen så vi människor egentligen lever, i oordning och utan kronologi.

På barn- och ungdomsbokfronten har jag ännu mindre koll, men hoppas starkt på Han & domden tredje fristående delen i Katarina von Bredows trilogi om livet på mellanstadiet. På ett mycket trovärdigt och fängslande sätt förmedlar författaren barnens upplevelser, tankar och känslor. Igenkänningsfaktorn är hög även hos en 50+-are. Det är starka känslor som gestaltas, konflikterna som uppstår är realistiska, handling och språk har ett driv som gör boken omöjlig att lägga ifrån sig.

När det gäller fackgenren är det tyvärr så att jag inte kan komma på något förslag.

Vilka tror ni blir nominerade?

4 kommentarer:

 1. Funderar också lite på det på bloggen idag... gissar också på Khemiri, och så på Stina Stoor. Ola Nilssons bok var ny för mig. Det ska bli spännande att se vilka som faktiskt blir nominerade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stoor har jag tyvärr inte läst, nu blev jag nyfiken.

   Radera
 2. Jag hoppas verkligen på Khemiri! Känns som en lågoddsare att han blir nominerad i år. :)

  SvaraRadera