lördag 10 oktober 2015

Allt jag inte minns

När man läser Khemiri går det alltid undan. En av de saker jag verkligen gillar med författaren är just hans tilltro till läsaren och dennes förmåga att stå ut med att det inte alltid är så lätt att förstå vem som säger/tänker vad och i vilken ordning något sker. Khemiris texter ska snarare insupas än läsas. Man får helt enkelt kasta sig ut över klippan och lita till sin egen förmåga att i slutändan möjligen ha förstått något och garanterat ha upplevt något. Att läsa Khemiri är att vara delaktig i skaparprocessen och att (i bästa fall) berikas av nya insikter.

Samuel har dött och författaren försöker pussla ihop en bild av honom med hjälp av minnen från många människor som kände Samuel. Men vad är det människor minns? Och vad är det de glömmer? Samuel och Vandad var bästa vänner, men nu när Samuel är död säger en del att Vandad utnyttjade Samuel och lurade honom på pengar. Kärlekshistorien mellan Samuel och Laide var kanske magisk, men Laide var oerhört rädd att släppa någon inpå sig och övergav hellre än att bli övergiven. Finns det en eller många sanningar om vem Samuel var, han framstår som en person som hela tiden anpassade sig efter de andra?

Allt jag inte minns består av en kakafoni av röster, några kanske lite mer viktiga än andra. Som vanligt bygger Khemiri upp dialoger som är så snabba att ögat/örat inte hinner uppfatta allt som sägs. Berättelsen om Samuel byggs upp av små skärvor i okronologisk ordning. Kanske är det egentligen så vi människor lever, i oordning och utan kronologi. Våra medvetanden omfattar många tider blixtsnabbt, genom våra minnen och föreställningar kastar vi oss från den ena stunden till den andra. Genom eoner av tid.

Om kärlek och vänskap, om missförstånd och svek, skriver Khemiri så naket att det knyter sig i magen. Jag vill hoppa in i Samuels liv och försöka ställa tillrätta, allt går för fort och blir fel. Jag vill dra i nödbromsen!

Egentligen är Khemiri alldeles för modern och samtida för mig, jag blir bländad av hans texter. Och jag älskar dem till vanvett.

ALLT JAG INTE MINNS
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2015)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Bokmania, Fiktiviteter, GP

2 kommentarer:

  1. Jag hänger på din blogg, Lyran, Det ser ut som jag kan få många bra tips. Tillsammans med trevlig läsning.

    SvaraRadera