onsdag 7 juli 2010

Easter Parade

Easter Parade av Richard Yates, utgiven av Norstedts, 2010.

Systrarna Emily och Sarah växer upp i ett skilsmässohem under 30-talet. Modern är rastlös och egocentrisk, hon byter arbete och bostad utan att reflektera över hur detta påverkar flickorna. Fadern arbetar på en tidning, flickorna har dock enbart sporadisk kontakt med honom efter skilsmässan. Sarah växer upp till en konventionell skönhet, hon gifter sig tidigt, försöker skapa det perfekta hemmet och föder barn. Det visar sig dock att hennes liv inte är så idylliskt som det ser ut att vara på ytan. Emily strävar efter att bli intellektuell och älskad. Hon lever i den ena relationen efter den andra, men tycks alltid bli övergiven och lämnad. Ensamheten blir Emilys lott.

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." Romanens inledning ger läsaren en tämligen klar bild av Sarahs och Emilys framtida liv, ändå kan man inte låta bli att hoppas att allt ska gå bra. Författaren skapar på ett mycket lyhört sätt personer, vars livsöden verkligen engagerar läsaren. Man sitter där och hoppas och önskar dem allt gott, trots de bristfälliga förutsättningarna. Det är inte någon smickrande bild författaren ger av Pookie, flickornas mor. Pookie är upptagen av sig själv, hon förmår inte alls sätta flickornas behov före sina egna, hon ser inte ens att flickorna far illa av hennes flackande hit och dit. På äldre dagar eskalerar Pookies svårigheter i takt med att hennes alkoholkonsumtion ökar. Flickornas far gör valhänta försök att närma sig döttrarna, men inte heller han kan ge dem den stabilitet och uppmärksamhet de saknar.

Vi får följa Emily och Sarah under ett fyrtiotal år som spänner från 1930- till 1970-tal. Miljön är amerikansk medelklass och skildringen av såväl tidsperioderna, som miljön är intressant. En filmatisering av romanen skulle i händerna på rätt regissör kunna bli riktigt bra.

Yates styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt. Framför allt porträttet av Emily är helgjutet och fascinerande. Trots att romanen inte innehåller några oväntade vändningar håller den läsarens intresse vid liv, man vill gärna läsa ut boken i ett svep. Det här är en roman jag hoppas att många läsare uppmärksammar, och i likhet med andra positiva recensenter hoppas jag att få se mer översatt av Yates i framtiden.

6 kommentarer:

  1. Den här boken ska jag definitivt läsa! Jag älskade Revolutionary Road när jag läste den för något år sedan.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig, en väldigt bra bok som dock gjorde mig dyster til mods i några dagar, så skickligt skrivet, så obevekligt sorgligt.

    SvaraRadera
  3. Du kommer säkert att gilla den Linnea.

    Visst är det fascinerande Eva att man som läsare hela tiden försöker undfly det obevekliga ödet och hitta hopp för de unga flickorna.

    SvaraRadera
  4. Jag fick just meddelande från bibblan att min reserverade bok Easter parade finns att hämta. Men jag får gott vänta till nästa vecka. Boken finns mämligen 8 mil bort och jag ska på festival tors-lördag. Mn jag ser fram emot att hämat den efter helgen.

    SvaraRadera
  5. Å den här har jag velat läsa sen jag såg den på biblioteket för några månader sen men det har inte bliovit tid än. Till hösten någon gång ska jag dock "klämma in" den.

    SvaraRadera
  6. Detta är en bok värd att vänta på :-)

    SvaraRadera