måndag 5 juli 2010

Tematrio - Läsning i hängmattan


Efter en underbar helg i en stuga på landet, med fotboll, sol och bad känns det helt rätt att som tema ha hängmatteläsning. Hjärnan känns lite överhettad och litteraturen får gärna vara lättillgänglig så här i sommarvärmen. Berätta om tre bra böcker/författare att läsa i hängmattan!


1. Amy Tan är en av mina favoritförfattare, hon skriver enkelt och engagerande om kvinnor i Kina och i USA. Hennes böcker skildrar ofta svårigheter mellan olika generationer invandrare. I Köksgudens hustru träffas Weiwei och Hulan för första gången i en avlägsen by i Kina åren före andra världskriget. De är båda nygifta, de delar krigets och äktenskapets umbäranden och lovar dyrt att bevara varandras hemligheter. Många år senare i USA har deras lögner hunnit i kapp dem och Weiweis dotter Pearl söker sanningen om det som hände för länge sedan i Kina.

2. Deckare passar bra under sommaren, har ni inte läst Nessers serie om Barbarotti tycker jag att ni ska göra det. Den senaste, De ensamma, handlar om en grupp unga människor som på 60-talet var vänner och reste till Östeuropa tillsammans. 35 år senare är två av de forna vännerna döda, olyckor eller mord är frågan. Kim Novak badade inte i Genesarets sjö är en annan av Nessers romaner, som verkligen passar som strandläsning.

3. Lite romantik i krigets skugga kan också passa bra på sommaren. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer handlar om författarinnan Juliet Ashton, som via brevväxling får ta del av hur öns litteratursällskap bildades under den tyska ockupationen. Fram växer berättelser om litteraturens betydelse, om vänskap och kärlek. Upptäckten av currywursten av Uwe Timm är en vemodig och charmig berättelse om kärlek med udda förtecken. I biokön träffar den gifta, medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. I stället för att se på film tvingas paret tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter på ett självklart sätt med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att, enligt order, inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att desertera och stanna hos Lena.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

12 kommentarer:

 1. Amy Tan är en av mina favoriter också! Återkommer med en egen trio.

  SvaraRadera
 2. Nu finns den här: http://bit.ly/aM95Gj

  SvaraRadera
 3. En hängmattetrio finns nu på min blogg.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Har också gjort en hängmattetrio hos mig (ursäkta om kommentaren dyker upp 2 ggr., nätet strular lite).

  SvaraRadera
 6. Nessers Barbarotti-serie är jag, som jag nämnt tidigare, sugen på och potatisskalpajboken ligger överst i min läshög faktiskt.

  En trio finns hos mig nu också.

  SvaraRadera
 7. Har Berättelser om Herr Roos kvar innan jag kan fortsätta med De ensamma, ser fram emot båda. En hängmattetrio finns hos mig också.

  SvaraRadera
 8. Jeg har en trio klar på http://minekrumspring.blogspot.com/2010/07/tematrio-lesing-i-hengekya.html

  SvaraRadera
 9. Nu finns det en tematrio hos mig!
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/07/tematrio-lasning-for-hangmattan.html

  SvaraRadera
 10. Mina hängmatteböcker finn här:

  http://uppbokad.blogspot.com/2010/07/hangmattelasning.html

  Mvh
  Emma

  SvaraRadera