måndag 15 mars 2010

Tematrio - Skrivande svenskor

Det blev lite tokigt förra veckan. När jag postat Tematrion såg jag att den var den 8/3, men ville inte krångla och ändra tema. Därför kör jag kvinnotema denna vecka i stället. För att begränsa urvalet lite vill jag att ni berättar om tre skrivande svenskor, som på något sätt skriver om kvinnors livssituation.


1. Moa Martinsons debutroman, Kvinnor och äppelträd refuserades av flera förlag, p g a dess realistiska skildringar och sexuella frispråkighet, innan den slutligen publicerades 1933. Moa var mycket kritisk till den rådande, idylliserande bilden av kvinnan och ville beskriva kvinnors liv på ett realistiskt sätt. Romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. Utan åthävor gestaltas smuts, fattigdom, missbruk, sexualitet och kvinnlig vänskap. Läsvärd!

2. I Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare gifter sig flickan med det enkla ursprunget - Hilma - med läroverksadjunkten Sigfrid. Hon vet inte då att han bär på en allvarlig sinnessjukdom som gör att han inte får gifta sig. Inledningen av äktenskapet blir katastrofalt, men trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts. En av de allra bästa böcker jag läst!

3. Inger Alfvéns genombottsroman Dotter till en dotter handlar om den välutbildade Eva-Marie och relationen till den charmerande maken Andro. Maken är medveten om världens orättvisor, men inte orättvisorna mellan könen. Självklart har han frihet att göra som han vill och lika självklart ska Eva-Marie stillsamt vänta hemma. Så småningom får dock Eva-Marie syn på det kvinnomönster hon för vidare och får kraft att handla. Detta är en ganska typisk 70-talsbok, som jag tycker om.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

14 kommentarer:

 1. Det är tre starka kvinnliga författare du har i din tema trio.
  Tycker mycket om alla tre.
  Ha det gott i vårsolen:)

  SvaraRadera
 2. Men jag tog ju favoritkvinnorna redan förra veckan, nu måste jag fundera!

  SvaraRadera
 3. Jag som förberett mig inför Irlands nationaldag 17 mars. Kommer det nästa vecka då kanske? (Återkommer om själva veckans trio, för jag har ett jobb som kallar just nu.)

  SvaraRadera
 4. Då slog jag två flugor i en smäll - mitt inlägg på förra veckans tema fungerar bra den här också! (Om man ändrar skriver till skrev)

  SvaraRadera
 5. Jag borde kanske ge Moa Martinsson en till chans. Jag läste Mor gifter sig på gymnasiet och fastnade inte direkt. :/ Men Kvinnor och äppelträd låter verkligen som en bok för mig när du berättar om den! :)

  SvaraRadera
 6. Tre ganska sjuka kvinnor finns hos mig:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/03/trio-med-treo.html

  SvaraRadera
 7. Min trio är färdig! http://textapp.blogspot.com/2010/03/tematrio-skrivande-svenskor.html

  SvaraRadera
 8. Nu finns tre skrivande svenskor hos mig också!

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/03/16/veckans-tematrio-om-skrivande-svenskor/

  SvaraRadera
 9. Nu har jag också åstadkommit en trio, där antalet tolkas väl vidlyftigt av mig...

  SvaraRadera
 10. Nu finns en trio hos mig!

  SvaraRadera
 11. Bättre sent än aldrig. Nu har jag fixat en tematrio.

  SvaraRadera