måndag 8 mars 2010

Tematrio - Gamla svenskar

Jag läser, eller rättare sagt lyssnar på, Utvandrarna av Vilhelm Moberg och förundras över hur bra den är. Att ha de gamla svenska klassikerna som tema för en tematrio känns därför lägligt. Berätta om tre "gamla svenskar" som ni tycker om!


1. Min stora favorit är Per Anders Fogelström och hans stadserie. I inledningsboken Mina drömmars stad far den unge Henning till Stockholm för att arbeta och skapa en ljus framtid. Han får slita hårt, men också uppleva vänskap och kärlek. Boken är en realistisk skildring av urbaniseringens och industrialiserings förödande konsekvenser för människans livsvillkor. Under de senare böckerna får vi följa Hennings ättlingar i en stad som förändras.

2. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg måste väl också nämnas i sammanhanget. Arvid och Lydia är i ungdomen förälskade, men Arvid vill inte binda sig. Då Lydias far, dör gifter hon sig med en förmögen man. Arvid blir förkrossad och gifter sig i sinom tid med en annan kvinna. Efter 10 år möts Arvid och Lydia av en slump... Det här är en smärtsam kärlekshistoria med två personer som misstror och sårar varandra. Fantastisk sekelskiftesbeskrivning!

3. Även den tredje boken är en av de allra bästa jag läst. Barabbas av Pär Lagerkvist berättar om den rövare som blir frigiven i stället för Jesus. Detta skapar hos Barabbas en känsla av att Jesus angår honom, han kan inte bli kvitt honom. Pär Lagerkvist gestaltar människans längtan efter kärlek och rädsla att stå utanför, hennes sökande och längtan efter Gud och svårigheten att tro. Språket är briljant i sin enkelhet.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

15 kommentarer:

 1. Bok ett och två platsar i min trio också, men ska försöka komma på något annat!

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra att du gillar Utvandrarna!!!

  Du har tre fina exempel, tycker jag (jag har länge tänkt läsa om Barabbas, det måste snart bli av. Påskläsning, kanske?).

  Jag försökte hitta tre böcker jag inte tjatar om jämt i min tematrio, som nu återfinns här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/03/och-solen-har-sin-gang.html

  SvaraRadera
 3. Utvandrareposet, stad-serien - ja de är giganter som aldig kommer att blekna, tror jag. Jag tolkade visst "gamla svenskar" som författare och inte verk, men nu finns de hos mig i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Nu har jag fått ihop en trio!

  SvaraRadera
 5. Sådärja, nu finna min trio på plats.

  SvaraRadera
 6. Jag har lagt upp en tämligen omodern trio.

  SvaraRadera
 7. Jag hänger på och plockar från 1700- och 1900-tal.
  http://klotho.wordpress.com/2010/03/08/tematrio-gamla-svenskar/

  SvaraRadera
 8. En "gammal norska" slank med men strunt i det!
  Den norska författarinnan Amelie Skramm är värd en återupprättelse. Jag väntar sedan länge på att något förlag ska ge ut henne igen. Hennes självbiografiska romaner Professor Hieronimus and På St. Jörgen skrevs i slutet av 1800-talet men känns moderna och är lätta att ta till sig även för gymnasieungdomar. Närmare presentation finns hos Tekoppen.

  För något år sedan lyssnade jag på en radiouppläsning av Rosen på Tistelön och Emilie Flygare-Carlén och blev förtjust. Emelie flygare-Carlén är ytterligare ett exempel på författare som det är alldeles för tyst om och som borde ha en självklar plats i gymnasieantologierna.

  När jag läste Elsie Johanssons Min ensamma kropp gick tankarna till Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre men jag blev inte färdig att plocka fram den och kolla närmare. Det jag mindes var att ”Farmor” precis som huvudpersonen hos Elsie Johansson tänker tillbaka och gör upp med sitt liv. Det skulle vara roligt att titta lite mer på just det.

  SvaraRadera
 9. Din nummer 1 och 2 står högt på min lista också. Barabas har jag inte läst men den har funnits på min vill-läsa-lista länge. Min trio finns i bloggen nu: http://www.fiktiviteter.se/2010/03/09/tematrio-gamla-svenskar

  SvaraRadera
 10. Har Constance Ring av Skram i bokhyllan, läst för många år sedan och visst förtjänar hon mer uppmärksamhet! Även om jag inte kommit mig för att läsa något mer än C R av henne.

  SvaraRadera
 11. Nu är min trio också klar, på min "nya" blogg den här gången (bloggade som En bokmals liv och leverne på http://kerstinydrefors.blogg.se innan)

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/03/12/veckans-tematrio-om-gamla-svenskar/

  SvaraRadera
 12. Nu blir jag sugen på att läsa Barabbas! :) De andra böckerna i din Tematrio hör till mina favoriter. :)

  SvaraRadera
 13. Länge sen jag var med på en tematrio, så nu är det väl hög tid!

  1 - Min absoluta etta är Pär Lagerkvists Barabbas. En klass för sig. (Och varför finns inte den i tryck, när vi ändå är inne på ämnet!)

  2 - Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Så mycket innehåll på så få sidor!

  3 - Får bli en klassiker jag inte upptäckt förrän ganska nyligen: Carl Jonas Love Almqvists Drottningens juvelsmycke.

  Andra kandidater till 3-platsen: Boyes Kallocain (snodde Orwell idén till 1984 från henne?:-), Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien eller varför inte Fogelströms Mina drömmars stad...

  SvaraRadera