onsdag 24 mars 2010

Slumdog millionaire

En 18-årig kille från slummen deltar i "Vem vill bli miljonär?" och är bara en enda fråga från att ta hem storpotten. Under en paus arresteras han, misstänks för fusk och misshandlas. Det verkar helt osannolikt att en fattig, föräldralös pojke skulle kunna svaren på alla frågorna. För att förklara var han fått sina kunskaper från börjar Jamal berätta om sitt liv. Han och brodern förlorar tidigt sina föräldrar, blir indragna i kriminalitet och utnyttjade av skrupelfria människor. Den äldre brodern Salim tar hand om Jamal och pojkarna lyckas både överleva och klara sig hyfsat. Under barndomen träffar Jamal en flicka, Latika, som han genast känner stark kärlek till. Flickan blir dock separerad från pojkarna och indragen i en prostutitionshärva. Jamals mål i livet är att försöka hitta Latika igen.

Den här filmen har mycket bra realistiska och en del lite idylliserande inslag. Jag uppskattar den realistiska tonen när Jamals barndom gestaltas, men är lite tveksam till det tillrättalagda slutet. Skådespelarna gör ett bra arbete, framför allt de pojkar som spelar Jamal under olika åldrar är mycket bra. Sammantaget är detta en klart sevärd film.

7 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt inte sett filmen. Jag har bara läst boken. Tyckte om boken!

  SvaraRadera
 2. "Klart sevärd"? Ja, det var ju ett ljummet betyg :-) Eller? Det här är en av de bästa filmer jag sett, just för att den hade allt. Spänning, action, humor, sorg, kärlek.

  SvaraRadera
 3. Ja men ni måste ju läsa boken! GIllar ni filmen så är boken hundra gånger bättre! NÄ, ok, kanske inte hundra men i alla fall tio.
  Boken och filmen skiljer sig ordentligt från varandra och inte minst slutet.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig helt. Tyckte första halvan var ett mästerverk, kände mig nästan euforisk i fåtöljen - vilka bilder, vilket liv, vilka dofter (ja, det var så hudnära, så gatunära att man nästan kunde känna lukten). I andra halvan blir det en dussingangsterhistoria, fast i indiska färger. Fast klart sevärd, just för första delen!

  SvaraRadera
 5. Jag hade precis samma invändningar till varför det inte blev toppbetyg, slutet gjorde den halvljummen i mina ögon efter en fantastiks start, roligt grepp med tillbakablickarna och underbara skådespelare.

  SvaraRadera
 6. Ja, det är sant att mitt omdöme är lite ljummet. Utan det idylliska slutet hade filmen fått toppbetyg.

  SvaraRadera
 7. Jag har ju boken ganska högt upp i attläsa-högen. :) Vad det betyder i tid är det däremot ingen som vet när det gäller mitt såsiga lästempo.;)

  SvaraRadera