onsdag 31 mars 2010

Mitt resstopp i Mellanöstern

Årets restopp i Mellanöstern blev lite utdraget och fyllt av bra böcker. Jag läste två av de planerade böckerna och har de senaste månaderna läst ytterligare två böcker från/om området.

Krigets skola av Alexandre Najjar (Libanon).

I Krigets skola berättar författaren med humor och värme om sin uppväxt i Beirut. Han skildrar kriget från barnets synvinkel och beskriver krigets vardag. Skolorna stängdes, de rådde brist på vatten och el, bomberna föll och sysslolösheten var förödande. Författarens styrka ligger i att kunna gestalta de här konkreta situationerna så att man får förnimmelser av hur det var att leva i kaosets Beirut. Romanen är lättläst och borde läsas av många.


Hur man botar en fanatiker av Amos Oz (Israel).

I denna underfundiga lilla skrift beskriver författaren en utbredd farsot fanatismen. Symtomen på fanatism är ett svart-vitt synsätt kombinerat med bristfällig inlevelseförmåga och intensiv önskan att hjälpa andra att förstå sitt eget bästa. Verksam medicin mot detta tillstånd är humor och litteratur, gärna i kombination. Författaren beskriver även den komplicerade relationen mellan israeler och palestinier och föreslår en kompromiss för att lösa konflikterna.


Efter attentatet av Yasmina Khadra (Algeriet).

Den palestinske Amine bor och är yrkesverksam i Israel. Han har en framgångsrik man som gjort karriär som läkare, han är lyckligt gift och han lever gott liv långt från de tragiska händelser som dagligen utspelar sig i hans hemby. Ett självmordsattentat vänder upp och ner på allt då det visar sig att Amines hustru misstänks vara inblandad. Handlingen är intressant och engagerande, personbeskrivningar och språk är hyfsat bra.


Att läsa Lolita I Teheran av Azar Nafisi (Iran).

Nafisis självbiografiska roman handlar om kvinnor i ett repressivt samhälle, som protesterar genom att läsa förbjuden litteratur. Boken ger en mycket fyllig bild av både den politisk-religiösa och den individuella livssituationen i Iran i samband med den islamiska revolutionen och kriget mot Irak. Samtidigt finns här mängder att referenser och analyser av västerländsk litteratur med romanen Lolita i spetsen. Intressant, men något ojämn.

3 kommentarer:

 1. Jag har också läst "Efter attentatet" av Yasmina Khadra den här månaden, men inte skrivit om den än. Men min favorit är klar Persepolis och jag har skrivit om den här:
  http://ciccisbokblogg.blogspot.com/2010/03/persepolis-av-marjane-satrapi.html
  En riktigt bra bok som jag vill passa på att tipsa om här är " I skuggan av Saddam" av Zainab Salbi.

  SvaraRadera
 2. Har också läst Persepolis: http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/03/09/fyra-bocker-i-en/

  och tidigare även Oz: http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/10/18/hur-man-botar-en-fanatiker/

  Najjer är lånad, men inte läst ännu. *Är inte jättelockad av Asien och kanske stannar kvar här lite.

  SvaraRadera
 3. Läste allihop denna gång :0)

  Perspolis:
  http://cecber.blogspot.com/2010/03/last-satrapi-marjane-persepolis-1-4.html

  Hur man botar en fanatiker:
  http://cecber.blogspot.com/2010/03/last-oz-amos-hur-man-botar-en-fantaiker.html

  Krigets skola:
  http://cecber.blogspot.com/2010/03/last-najjar-alexandre-krigets-skola.html

  Sammanfattning:
  http://cecber.blogspot.com/2010/03/sammanfattning-jorden-runt-pa-8-bocker.html

  SvaraRadera