måndag 5 oktober 2009

Tematrio - Nobelpristagare 2009

Temat var väl ganska givet denna vecka. Ny Nobelpristagare presenteras på torsdag och jag skulle gärna vilja veta vem redan nu. Då hinner jag läsa den kommande pristagaren och jag kan tjäna en hacka på Ladbrokes. Uppdraget denna vecka blir således att försöka identifiera pristagaren i förväg.

Vems namn kommer Peter Englund att presentera på torsdag? Du får basera dina förslag på såväl sannolikhet, som önskemål. Pristagaren skall dock vara i livet.

1. Israelen Amos Oz nämns ofta i Nobelprissammanhang och han har i skrivande stund lägst odds på Ladbrokes. De senaste åren har dock inte vinnaren gått att identifiera via Ladbrokes förrän sista dagen. Men Amos Oz känns som ett givet val. Efter att i somras ha läst hans självbiografiska roman En berättelse om kärlek och mörker förstår jag varför han hyllas. Denna storslagna roman skildrar det judiska folkets historia, landet Israels födelse och en stor författares barndom och uppväxt. I brytpunkten mellan landets våldsamma födelse och moderns död står en liten grabb och observerar och försöker förstå vad som händer. Romanen är skriven på ett underbart språk, som jag närmast vill beskriva som sensuellt.

2. Maryse Condé finns inte alls med på Ladbrokes lista, vilket jag tycker är skandalöst. Hon måste vara en het kandidat till priset. Av Condé har jag läst den mångfacetterade, fängslande romanen Färden genom mangroven. Romanens handling utspelar sig under en natt, när byborna samlas till likvaka. I tur och ordning får vi höra dem berätta om sina liv och om den roll Francis Sancher spelat för dem. När alla till slut berättat framstår främlingen dock fortfarande som en gåta. Författarens språkliga briljans kommer till uttryck genom alla olika personer hon ger röst åt. Berättelsen är dramatisk och den skildrar kärlek och hat, vidskepelse och förtryck.

3. Mitt tredje val är, kanske något överraskande, en amerikan. Och det är inte vilken amerikan som helst, det är faktiskt Philip Roth (det du, Spectatia). Av denne författare har jag tidigare idag läst ut Envar, en roman som handlar om livet, om döden, om kroppens förfall och alltings ändlighet. Envar är en fullständigt osentimental berättelse om ålderdomens massaker, det finns ett driv och en närvaro i texten som gör läsningen både njutningsfull och smärtsam. Roth ligger högt upp på Ladbrokes lista, helt rättvist i mitt tycke.


Nej, jag har inte med Tomas Tranströmer i min trio, det känns som det vore att utmana ödet att nämna hans namn för tydligt. Men, visst håller jag tummarna...

21 kommentarer:

 1. Så glad man blir, så här på en måndag, över din utmärkta litteratursmak. ;-) Din sammanfattning av Envar beskriver mycket väl varför jag gillar Roths författarskap.

  SvaraRadera
 2. Den här passar lite illa till mitt morgoninlägg.
  Mina tre gissningar är ändå:
  Ismaïl Kadaré
  Sarah Kirsch
  och John Ashbery

  SvaraRadera
 3. Petter, man kan alltid lita på att du kommer med namn som jag aldrig hört talas om! :-)

  SvaraRadera
 4. Äsch, jag måste läsa Roth. Det skulle vara spännande om han fick nobelpriset!

  Jag föreslår det här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/10/spekulationer-inget-annat-spekulationer.html

  SvaraRadera
 5. Ja, Vixxtoria, det måste du! :-)

  SvaraRadera
 6. Spec: Vilken ska jag klicka hem då? Jag sitter med Adlibrisbeställningen framför mig, så ge mig det bästa förslaget! (Svenska eller engelska spelar ingen roll.)

  SvaraRadera
 7. Snöflingor: Hade du varit en flitigare Buttertarordet-läsare så hade du hört talas om alla tre.

  SvaraRadera
 8. Vixxtoria: The Human Stain/Skamfläcken, eller just Everyman/Envar som är lite kortare om du vill börja lätt.

  SvaraRadera
 9. Okej. Envar och konspirationen mot amerika blir det den här gången (billiga pocketupplagor ska inte föraktas). Jag ser fram emot läsningen.

  SvaraRadera
 10. Mina gissningar finns här:
  http://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/10/05/tematrio-gissningar/

  Mitt svar till Petter finns hos Petter, och eftersom Vixxtoria klickat hem Konspirationen mot Amerika behöver jag inte lägga mig i den diskussion... :-)

  SvaraRadera
 11. Baserat på önskemål: Adonis, naturligtvis. Poesin har varit åsidosatt alldeles för länge. Eller Jon Fosse, som ju är utmärkt både som prosaist, dramatiker och poet (men han kanske är för lik Harold Pinter...)

  Baserat på sannolikhet: någon måttligt intressant nordamerikansk tegelstensfilur.

  Roligast vore dock om det ginge till J.D. Salinger...

  SvaraRadera
 12. Johannes: Ja, roligast vore det om det gick till Salinger, och om han dessutom kröp ut ur sin håla och flög till Stockholm. Men så roligt får vi nog inte.

  SvaraRadera
 13. 1. Herta Müller (Är alla hennes böcker som Hjärtdjur är det ett mycket ovanligt författarskap
  2. Ismail Kadare (Albansk författare som jag haft som kandidat i flera år, förgäves än så länge!)
  3. Joyce Carol Oates (tror att Peter kan skrälla där, bara för att få kompisar!)

  Men mest troligt blir det väl Oz......(inte alls dåligt val men förutsägbart)

  Och Salinger, vilken trevlig skräll DET skulle vara!

  SvaraRadera
 14. Inte en trio med en "uno" hos mig sedan gårdagen.

  SvaraRadera
 15. Jag bleb nyfiken och googlade lite på Ismaïl Kadaré. Vad har du läst och vad rekommenderar du, Violen?

  SvaraRadera
 16. Min trio är klar. Ska bli kul att läsa allas inlägg. Måste ge Condé en ny chans trots att jag inte lyckats komma igenom Färden genom mangroven.

  SvaraRadera
 17. Nu har jag gissat fram en Tematrio.

  SvaraRadera
 18. Hoho, Envar läste jag förra nyår och tyckte JÄTTEmycket om, det gör det också rätt troligt att det kan bli Roth, han har ju faktiskt kommit med en bok relativt nyligen i o m den. jag skulle inte alls bli besviken. Ska dock se om jag inte hinner klura på ett par förslag idag jag också, något sent på veckan.:)

  SvaraRadera
 19. Jamen klart jag måste gissa. I fjol var jag där när Nobelpristagaren annonserades. Det var bara att kliva in i Börssalen - det var en upplevelse att se Horace komma ut. Är jag i närheten i morgon så ska jag lyssna.
  Mina tre tips finns här:
  http://evaswedenmark.blogspot.com/2009/10/har-ar-mina-gissningar-om.html

  SvaraRadera
 20. Här kommer min (lite sena) tematrio, men jag lyckades få iväg den innan det avgörande ögonblicket åtminstone ;)

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/october/tematrio-om-troliga-nobelpristagare.html

  SvaraRadera