måndag 19 oktober 2009

Nobelpriset 2010

Just det, nu är det dags att börja spekulera i vem som får Nobelpriset i litteratur 2010. I år hade jag ju för första gången lyckats läsa pristagaren innan denne presenterades och det skulle jag gärna vilja uppleva igen.

Ladbrokes lista kan man ju gå efter, men visst finns det outsiders att se upp med också? Nu vill jag faktiskt få alla era kloka tips, så att jag kan ägna det kommande året åt att läsa alla de troliga prisvinnarna.

Martina kommer att läsa minst en kandidat per månad och har valt de här författarna:

Margaret Atwood
Paul Auster

Haruki Murakami
Ismaïl Kadaré
Thomas Pynchon
Amos Oz
Joyce Carol Oates
Philip Roth

Beryl Bainbridge
Claudio Magris
Arnošt Lustig
Assia Djebar

Av dessa har jag läst de fetstilade. Pynchon, Bainbridge och Lustig fanns inte bland mina förslag, men nu får jag nog lägga till dem. Jag har några andra på min lista över författare som jag tror kan kan komma i fråga:

Abraham B. Yehoshua
Maryse Condé

Mario Vargas Llosa
Don DeLillo
Michael Ondaatje
Alice Munro
Cormac McCarthy
Ian McEwan
Salman Rushdie

Pramoedya Ananta Toer

Även bland mina egna tips har jag läst de fetstilade. Som ni kan se finns det inga poeter bland tipsen, jag tror inte jag är redo för poesi ännu.

Har ni förslag på andra författare? Tipsa oss i kommentarerna, tack!

9 kommentarer:

 1. Min personliga favorit är A. Yehoshua. Han skriver underbara böcker på ett skenbart enkelt språk som lyser och glimrar mellan raderna. Sorg och glädje, förundran och förtvivlan.Såg att i Israel så är de förundrade över att Oz, (som jag också tycker om), är så hyllad i väst, men säger att han är en av få som blir bättre översatt från hebreiskan. I Israel rankas Yehoshua högre. Ja, jag håller tummarna för Yehoshua 2010! Och så kan jag inte låta bli Margaret Atwood! Skandal att hon inte har fått priset ännu. Atwood är jämn i sin produktion, medan J C Oates som alltid är i topp på spekulationerna är tämligen ojämn i sitt författarskap- om jag får vara lite kritisk.

  SvaraRadera
 2. Roligt inlägg, tyvärr behöver jag nog lägga ner lite mer omsorg på det om jag ska svara ordentligt, men jag är inspirerad så kanske blir det i ett eget inlägg framöver.

  Jag slår väl dock ett slag för Ko Un vars Tiotusen fotspår och andra dikter jag recenserar här.

  SvaraRadera
 3. Jag har inget namn att bidra med, men jag är helt fullt och fast övertygad om att varken Ian McEwan eller Cormac McCarthy kommer få något Nobelpris åtminstone på två decennier (och förmodligen inte heller därefter). Det är två bra författare, men inte två Nobelprisförfattare, och dessutom män som skriver på engelska. Går bort bort bort, säger jag.

  Men jag misstänker att det på din lista saknas exempelvis ett par östasiatiska författare (som jag tyvärr inte heller har läst eller kan namnet på ;-) ), och några från allra mörkaste Afrika.

  Fast, jo, förresten. Min kandidat Gitta Sereny kan du peta dit. Vid avgrunden är en bra bok att börja med!

  SvaraRadera
 4. Man skulle ju kunna kolla lite extra på de namn som Maria Schottenius på DN föreslagit de senaste åren, förresten. Hon verkar ju antingen ha näsa för sånt, eller tentakler in i det allra heligaste.

  SvaraRadera
 5. Tror som Vixxtoria, att varken McEwan eller McCarthy har någon större chans. Personligen tror jag inte heller t.ex. Auster eller Murakami har det, och tanken på att de ädla herrar skulle sitta och läsa Pynchon med behållning känns nästan komisk.

  Min dröm är att få se akademins egen longlist, men det lär nog förbli en dröm.

  SvaraRadera
 6. Ananta Toer är tyvärr inte längre i livet, så han får nog utgå från listan. Men läs honom för all del ändå, det är han värd.

  SvaraRadera
 7. Av Yehoshua har jag läst en bok, Kvinnan i Jerusalem, som jag gillade skarpt.

  Alkademiens longlist vore ju en dröm att hitta.

  Me så trist Johannes, jag hade inte alls koll på att Ananta Toer var död. Han var mitt asiatiska trumfkort.

  SvaraRadera
 8. Jag har tyvärr inte ngt nytt namn att bidra med, men jag måste få instämma med Camelia: ge priset till Margret Atwood! Jag har läst en hel del av henne och hon står mig mycket varmt om hjärtat. Tre av hennes titlar räknar jag som ngt av det bästa jag läst; Oryx och Crake, Den blinde mördaren och Kattöga.Men hon är alltid bra, fascinerande, suggestiv och rätt skrämmande bitvis. Hon håller definitivt nobelprisklass.Sedan önskar jag verkligen att Auster(stor favorit sedan många år)och den fantastiske Murakami kunde få det, men det är nog mest önsketänkande.

  SvaraRadera
 9. Har gjort en egen lista med tio namn här: http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/10/19/dags-att-forbereda-infor-2010/

  Håller med Martin om att Ko Un är en höjdare! Visserligen har jag också bara läst Tiotusen fotspår och andra dikter.

  SvaraRadera