torsdag 8 oktober 2009

Litteraturlista för ny resa

Här är en litteraturlistan för Jorden Runt (varv 2). Jag har försökt blanda män och kvinnor, Nobelpristagare och serieromaner, gammalt och nytt. Men, man blir aldrig riktigt nöjd. Eftersom flera var intresserade av Medelhavsområdet har jag försökt integrera litteratur från det området lite extra. Minst två, ofta alla tre böckerna finns i vanlig bokhandel. Några böcker får man låna eller leta efter på antikvariat. Jag har också försökt undvika tegelstenar, Boktjuven tror jag är den längsta med 586 sidor. Savianos lilla roman är nog kortast med sina 53 sidor.

Jo, jag vet att Finland inte tillhör Österuropa, men eftersom vi reser österut blir det vid detta första resstopp vi läser finska författare.

Tanken är som vanligt att vi ska läsa samma böcker. Men ibland kan det ju vara så att man läst alla böcker jag föreslår (eller tycker att de verkar riktigt dåliga) och då väljer man så klart själv en bok från området. Och man kan hoppa av och på utmaningen som man vill, mer detaljer om själva utmaningen kommer senare.

Östeuropa
Stalins kossor - Sofi Oksanen (Finland/Estland)
Låt tistlarna brinna! - Yasar Kemal (Turkiet)
Aprils frusna blommor - Ismaïl Kadaré (Albanien)

Mellanöstern
Persepolis - Marjane Satrapi (Iran)
Krigets skola - Alexandre Najjar (Libanon)
Hur man botar en fanatiker - Amos Oz (Israel)

Asien
Den indiske tolken - Jhumpa Lahiri (Indien)
Mardrömmen - Kenzaburo Oe (Japan)
Människornas jord - Pramoedya Ananta Toer (Indonesien)

Oceanien
Boktjuven - Markus Zusak (Australien)
Fem svarta höns - Nevil Shute (Australien)
Att tro på mister Pip - Lloyd Jones (Nya Zeeland)

Sydamerika
Den sista läsaren - David Toscana (Mexico)
Andarnas hus - Isabel Allende (Chile)
Stjärnans ögonblick - Clarice Lispector (Brasilien)

Nordamerika
Och var hör du hemma? - Anne Tyler (USA)
Illusionernas bok - Paul Auster (USA)
Kärlek, vänskap, hat - Alice Munro (Canada)

Afrika
Midaqq-gränden - Naguib Mahfouz (Egypten)
Sultanbrudens skugga - Assia Djebar (Algeriet)
Förändringar - Ama Ato Aidoo (Ghana)

Västeuropa
Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano (Italien)
Ungdomens bröd - Heinrich Böll (Tyskland)
Den röda soffan - Michèle Lesbre (Frankrike)

Kommentera gärna!

18 kommentarer:

 1. Även om jag tydligen har slagit mig ner i Asien för gott, tycker jag att denna lista ser mycket intressant ut. Kanske är det dags att hoppa på tåget igen?

  SvaraRadera
 2. När är det avresa då? I januari 2010? För vi har väl fortfarande några månader kvar på förra jorden-runt-resan? Just Boktjuven har jag precis fått hem på pocket så den kanske jag hinner läsa innan vi kommer till Oceanien i april (?)

  SvaraRadera
 3. Dags att stiga ombord Bokmoster!

  Ja, vi är ju inte hemma från förra resan ännu, så det blir ny resstart i januari. Jag vill bara presentera litteraturlistan i tid. Dessutom är det ju tyvärr så att böcker hela tiden tar slut i handeln :-(

  SvaraRadera
 4. Lyran, vilken häftig lista med nytt och gammalt, hur länge sen var det inte som jag läste Nevil Shute!! Jag vill stiga på. Hur går det till?

  SvaraRadera
 5. Listan ser intressant och inpirerande ut tycker jag. Kul. :)
  Lite nya namn och titlar för mig.

  SvaraRadera
 6. Jag hoppar gärna på igen- listan ser mycket spännande ut, tycker jag. Januari var det avresa alltså? Det ser jag fram emot.

  SvaraRadera
 7. Låter bra! Har läst en del, men det finns i alla fall någon varje månad (minst) som lockar.

  Du är ute i god tid!

  SvaraRadera
 8. Å, det här låter skoj! Jag vill också hoppa på det här. Väntar med spänning på instruktioner. :)

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att det verkar vara bra böcker, fast jag hade gärna sett att den afrikanska litteraturen hade varit lite längre söderifrån (Egypten räknar jag knappt till Afrika eftersom kulturen där är så arabisk). Men Assia Djebar har jag faktiskt tänkt läsa ett tag, så jag är nöjd ändå.

  SvaraRadera
 10. Boklistan ser verkligen bra ut, du har lyckats igen! Jag slarvade lite på förra Jorden Runt, men jag ska definitivt vara med på den här.

  SvaraRadera
 11. I oceanien har jag tydligen redan varit två gånger utan att tänka på det. Lloyd Jones och Zusak har jag läst. Zusak är underbar, tycker jag.

  SvaraRadera
 12. Väldigt trevlig litteraturlista du fått ihop! Får se om jag lyckas spara böckerna till rätt månad bara, en del lockar till läsning med en gång. Men det går ju alltid att läsa om... Jag följer med på resan. :D

  SvaraRadera
 13. Så roligt att så många är intresserade, jag ska fixa till ett inlägg om hur resandet går till snart :-)

  SvaraRadera
 14. Så spännande!!!! Jag är såklart med!!!!

  SvaraRadera
 15. Bra, jag hoppades på det Violen :-)

  SvaraRadera
 16. Hej! Jag vill gärna följa med på resan men behöver fler instruktioner för hur det går till. Men spännande verkar det vara. Ska kolla in listan ordentligt!

  SvaraRadera
 17. Vill också gärna vara med den här gången. Behöver lite instruktioner om hur det går till eftersom jag inte var med sist.

  SvaraRadera