torsdag 8 oktober 2009

Äntligen!

Nobelpriset i litteratur år 2009 tilldelas den tyska författaren Herta Müller
"som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".

För första gången har jag lyckats läsa en författare innan denne fick Nobelpriset. Att det dessutom blev en författare jag tycker mycket om gör saken ännu bättre. Och en del av er förstår säkert hur nöjd jag är över att hennes Hjärtdjur fanns med som reselektyr under Jorden Runt-resan. Vi har ju både läst och diskuterat Herta Müllers författarskap på olika bloggar under våren/sommaren.

När jag föreslog Herta Müller som Nobelpristagare i utmaningen Nobel-alfabetet för några veckor sedan skrev jag detta:

En författare som ofta nämns i Nobelprissammanhang, och bl a i fjol var Babels favorit, är Herta Müller. I våras läste jag hennes roman Hjärtdjur. Handlingen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner, som längtar efter frihet. Berättarstilen är poetisk, vacker, symbolisk och fragmentarisk. Hjärtdjur är en kort roman på c:a 200 sidor, men trots det lilla formatet innehåller den mycken klarsynthet, hoppfullhet, hopplöshet och tragik.

Min motivering:

"för att med en skör, poetisk språkdräkt gestalta förtryckets förgörande effekt."

Jag har tidigare skrivit om Herta Müller här, här och här.

Om Hjärtdjur skrev även följande följande resenärer:

Bagateller och huvudsaker
Bokmania
Camillas blogg
En bok flera böcker
Ett eget rum
H:s alias Violens boksida
Hermia says
Ingrids boktankar
Lyrans Noblesser
Midnattsseminariet
Paulas bokblog
Sofies Place
Tassande en liten kaffekopp

"Hur skulle man egentligen leva, frågar jag mig, för att passa ihop med det man just tänker." (ur Hjärtdjur, sid 60)

13 kommentarer:

 1. Jag valde visst "fel" bok i Östeuropa, det är tydligt ;0) Men kul att känna till henne lite i alla fall p. g. a. jorden-runt-resan.

  SvaraRadera
 2. Tack, Lyran för att du introducerade Müller! Tack vare dig kan även jag säga att jag redan läst henne!:-)

  Dessutom var det ju mycket givande läsning!

  SvaraRadera
 3. Härligt inlägg Lyran! Gissa vem som ska ögonaböj hem och läsa Hjärtdjur efter jobbet idag? Eller...efter Bokhoras Album-release :-)

  SvaraRadera
 4. Det var en fin inprickning, må jag säga. Jag har läst de flesta av alla inlägg om henne (hos dig och andra), och ser fram emot att läsa henne själv. Får se hur pass slutsåld hon är i bokhandlarna under hösten, men jag hoppas jag ska hitta något. Peter Englund själv verkade väldigt tagen av henne, enligt en del av de intervjuer han gav efter tillkännagivandet.

  SvaraRadera
 5. Måste säga att det är grymt häftigt att ha läst "Hjärtdjur" idag även om jag inte tyckte den var särskilt bra när jag läste den. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. Grattis till din säkra intuition!

  SvaraRadera
 7. Tusen tack Lyran! Du förde in oss på helt rätt spår.
  En annan tysk författare nämndes i tv soffan, kom inte ihåg namnet men kanske nåt för nästa resa?

  SvaraRadera
 8. Grattis!
  Och tack vare dig kan jag säga att jag redan hört om henne! :)

  Tror du hjärtdjur är för svår för mig?

  SvaraRadera
 9. Jag är så nöjd, så nöjd.

  Hmmm, jag vet inte riktigt vad jag ska svara, Annelie. Herta Müller ligger klart på toppen av min förmåga, hon är krävande, men också mycket givande. Man får lov att acceptera att man inte förstår allt, så att man kan njuta av det vackra språket. Det är mycket mer poesi än i vanlig prosa, som Kertész'. Det är möjligt att man ska "läsa sig dit" och inte välja för krävande för snabbt. Jag har t ex inte vågat mig på Jelinek ännu. Bland Nobelpristagarna skulle jag nog rekommendera att läsa en del av de svenska först (Jerusalem av Selma, Barabbas av Lagerkvist och Nässlorna blomma av Martinson). Därefter kan det nog vara dags för Steinbeck och Hemingway. Sedan blir Herta lätt som en plätt :-)

  SvaraRadera
 10. Vilken rolig dag det här blev! Och att vi är så många som genom dig, Lyran, läst henne känns minst sagt häftigt! Jag ska fira framför Babel m en kopp gott te.

  SvaraRadera
 11. Tackar och bugar (men dödar inte;-))! En fanfar för Lyran idag, som visade vägen till en vädrig vinnare!

  SvaraRadera
 12. Okej.:) Tack för ditt svar. Jag älskar i och för sig poesi, så kanske kan jag bläddra i boken och njuta av vissa delar, även om den inte är avsedd riktigt så.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera