lördag 30 maj 2009

Min vistelse i Östeuropa

Min vistelse i Östeuropa blev lite mer långvarig och lite mer omfattande än planerat. Ett besök på biblioteket ledde till att inte mindre än tre ljudböcker från Östeuropa fick läggas till min läslista. Dessutom slank ytterligare en bok ner i Bokus' kundvagn i ett obevakat ögonblick. Summa summarum har jag under min vistelse i denna del av världen läst/lyssnat på sju böcker. Dessutom följer jag naturligtvis TV-serien Krig och fred.

Jag läste alla de utvalda böckerna för resmålet och jag tyckte om dem alla. Förvandlingen kommer jag att läsa igen, den har hur många tolkningsmöjligheter som helst. Solzjenitsyn har ett vackert språk och ett stillsamt tempo, som jag tycker om. Jag tycker också att En dag i Ivan Denisovitjs liv på många sätt påminner om min stora favoritroman Mannen utan öde. När jag tänker efter är ju detta också en bok från regionen (Ungern). Herta Müllers författarskap är svårt att beskriva. Hennes stil är poetisk och symbolfylld, vacker intill bristningsgränsen.

Förutom de utvala böckerna läste jag ytterligare en och lyssnade på CD-versioner av tre. Kunderas Varats olidliga lätthet avnjöts i ett virvlande tempo. Sven Wollter läste Glöd med en inlevelse som fick det att pyra i CD-spelaren. Brott och straff i Per Myrbergs uppläsning visade sig vara en fantastisk klassiker. Men jag önskar att jag läst boken i stället eftersom uppläsaren i lite för hög grad agerade i stället för att läsa. Den enda bok jag inte öser lovord över är Mästaren och Margarita. Handlingen är lite för absurd för min smak.


Förvandlingen av Franz Kafka, 1915.

En morgon vaknar Gregor Samsa och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Både huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en helt fantastisk novell om en människas utsatthet, om stigmatisering och om att förvandlas till en börda för familjen och samhället.


En dag i Ivan Denisovitjs liv av Solzjenitsyn.

Ivan Denisovitj, kallad Sjuchov, sitter fängslad i ett arbetsläger, oskyldigt dömd till 10 års straffarbete för spioneri. Just denna dag mår inte Sjuchov bra, men han tvingas utstå kyla, hårt arbete och bristfällig mat i alla fall. Det slående i romanen är det optimistiska tonfallet, som bildar en skärande kontrast till den misär som beskrivs. Samtidigt kan man skönja den vrede som pyr under ytan.


 Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov.

Satan kommer till stan (Moskva) med en del kufiska medhjälpare och ställer till med stor skandal i samband med sin magiska show. Samtidigt berättas om hur Pontius Pilatus våndas i Jerusalem p g a dödsdomen mot Jesus. Dessutom ingår här en vacker kärlekshistoria. Romanen är en svidande kritik mot det sovjetiska systemet. En hysterisk, absurd skröna som blandar tragedi och komik på ett hejdlöst sätt.


Glöd av Sándor Márai, 1942.

Glöd är en historia om vänskap, passion och svek. Scenariot är en klassisk passionshistoria, som utspelar sig mellan två män och en kvinna. Under barndomen och ungdomsåren var Henrik och Kónrad oskiljaktiga. Men plötsligt en dag reste Kónrad sin väg utan ett ord till avsked och det kom att gå 41 år innan de båda männen åter träffades. Högtravande, elegant språk och ett långsamt berättartempo.


Hjärtdjur av Herta Müller, 1994.

Romanen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner (Edgar, Kurt, Georg och det kvinnliga berättarjaget), som längtar efter frihet. Berättarstilen är poetisk, vacker, symbolisk och fragmentarisk. Hjärtdjur är en kort roman på c:a 200 sidor, ändå tycks den innehålla så ofantligt mycket klarsynthet, hoppfullhet, hopplöshet och tragik.


 Varats olidliga lätthet av Milan Kundera, 1984.

Varats olidliga lätthet handlar om kärlek, erotik, filosofi och politik. Grundhistorien berättar om en komplicerad kärleksrelation mellan en man som är notoriskt otrogen och en kvinna som inte vill vara som sin mor. Bakgrunden till historien är ryssarnas inmarch i Prag 1968 och det förtryck som därefter följde. Invävt i berättelsen finns tankeväckande filosofiska funderingar. Lättläst och engagerande.


Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, 1866.

Raskolnikov är en fattig före detta student som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Huvudpersonen anser att han står över andra och därmed också över moraliska regler som gäller andra. Efter mordet pendlar Raskolnikov dock mellan storhetsvansinne och skuldkänslor inför det begångna brottet. Detta är en lysande klassiker som bör läsas. Spännande, lättläst och med aktuella frågeställningar.

5 kommentarer:

  1. En (lite blygsammare) sammanfattning finns hos mig också: Mitt östeuropa

    SvaraRadera
  2. Oj, vad många böcker du hann med! Jag sätter upp en del av dem på min lista till nästa besök i regionen.

    SvaraRadera
  3. Jeg fatter ikke at du rekker over en slik mengde bøker på så kort tid! Riktignok kjenner jeg de fleste forfatterne du nevner. Men herregud da menneske!, jeg har brukt år...

    SvaraRadera
  4. Mästaren och Margarita är en fantastisk bok, om man kan ta folk som bokstavligt talat hoppar ut ur gardiner :) Boken sätter läsarens fantasiförmåga på prov när det gäller att föreställa sig allt som händer. Det blir lite film noir, serietidning, fantasy, talkshow a la tv3.. Bulgakov var nog lite före sin tid och ändå är roman i grunden en satir över dåtidens ryska kultur- och teater-värld.

    SvaraRadera
  5. Jag hade riktig läsflyt den här månaden och svårt att lägga ifrån mig böckerna på kvällarna. Jag trivdes verkligen i den här delen av världen. dessutom har jag halva Brott och straff kvar...

    Då förstår jag ännu mer varför romanen inte passade mig så bra mytruestar, jag gillar inte film noir, serietidningar, fantasy, talkshow a la tv3 heller :-)

    SvaraRadera