torsdag 11 februari 2021

En lämplig ung man


En lämplig ung man
av Vikram Seth är en roman jag länge haft lust att läsa. Men samtidigt har jag avskräckts av tegelstensformatet, jag har helt enkelt lite svårt att orka mig igenom dessa. När jag nu såg att boken filmatiserats på Netflix kunde jag inte avhålla mig från att titta. Och TV-serien gillade jag verkligen. Jag har dock lite svårt att hålla ordning på alla karaktärer och deras inbördes relationer, så jag får anstränga mig lite för att hänga med. 

Handlingen utspelar sig i Indien några år efter landets delning. Britterna är borta, många konflikter blossar upp mellan hinduer och muslimer. Tittaren får följa några familjer, vars öden är tätt sammanflätade. I centrum finns den unga flickan Lata, vars mor önskar att hon ska gifta sig med en lämplig ung man. Lata har dock andra idéer. Kärlek, passion och sökande efter lämpliga giftermålskandidater är huvudfokus i TV-serien. Latas mor påminner mig om Mrs Bennet i Stolthet och fördom, när jag googlar lite ser jag dessutom hos enligt O att manus till TV-serierna är skrivna av samma person, Andrew Davies.

Om jag jämför En lämplig ung man med boken jag just nu läser, Den vita tigern, så speglar En lämplig ung man de välbeställdas situation. Familjerna i En lämplig ung man tillhör eliten och är delvis mkt präglade av det tidigare koloniala styret. Brittiska klädstilar m m idealiseras. Politiska och religiösa konflikter skildras utifrån hur dessa påverkar några individer. Och ofta med en stark, god hjälte som ska fixa till saker. De fattiga fungerar som kulisser, men tar inte stor plats i historien. Utan att veta skulle jag kunna tänka mig att romanen tydligare gestaltar den breda befolkningens livsvillkor. 

Sammantaget är En lämplig ung man en riktigt bra TV-serie som jag verkligen gärna rekommenderar. Jag tror att boken sannolikt är bättre för den som vill ha lite mer bredd och djup, och orkar ta till sig tegelstenar.

2 kommentarer:

  1. 'Den vita tigern var bra' och 'En lämplig ung man' har jag också varit sugen på en längre tid. Visste dock inte att det var en tegelsten. Har också svårt för dem. Lyssna funkar hyfsat, men läsa är tufft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den vita tigern ska jag se så fort jag läst ut den.

      Radera