onsdag 29 augusti 2018

Nobelprisade kvinnor


Som lite kompensation för att inget Nobelpris delas ut i år ger sju förlag ut alla de kvinnliga Nobelpristagarna, d v s: Selma Lagerlöf, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl S Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller, Alice Munro och Svetlana Aleksijevitj. Omslagen är supersnygga, min enda önskan är att de ska ges ut även i inbundet format.

Jag har läst alla kvinnliga pristagare om än i olika hög grad; av Lagerlöf har jag nog läst det mesta, av Mistral bara enstaka dikter. Lagerlöf är så klart en favorit, Undsets romansvit om Kristin Lavransdotter och romanen Jenny är mycket bra, Morrison skriver fantastiskt om livsvillkoren för afroamerikaner, Jelinek är galet bra (med betoning på galet), Herta Müller är en idol och Aleksijevitj jobbigt bra. Även Szymborskas lyrik gillar jag. Deledda tror jag att jag är färdig med, trots att jag bara läst en novell. Vilka har ni läst och vilka gillar ni?

9 kommentarer:

 1. Jag skrev om samma sak imorse - men ser att DU minsann har hittat bilder på bokomslagen. Kul! Jag var så nyfiken på dem.

  SvaraRadera
 2. Fint initiativ av förlagen! Har bara läst Lagerlöf och Herta Müller. Skulle också ha önskat mig inbundet, det var någon som sa att hon var färdig med pockets och det lät så himla lyxigt, så jag har hakat på den trenden. Vi får väl trösta oss med att vi är solidariskt folkliga istället, och donera mellanskillnaden till något läsinitiativ. Typ shoppa i den lilla bokhandeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper inte längre pocket p g s att texten ofta är liten och mina ögon lite trötta. Inbundet eller bibblan får det bli för min del.

   Radera
  2. Tråkigt att höra. Tur att vi har så bra bibliotek!

   Radera
 3. Supersnygga! Jag har läst allihop och vill geniförklara Lagerlöf, Undset, Gordimer, Morrison, Jelinek, Lessing, Müller och Munro.

  Sachs, Buck, Szymborska och Alexijevitj är bra men kanske inte genier på min lista.

  Deledda och Mistral har jag inte mycket till övers för, men det är ändå en mycket lägre kvot av mediokra författare bland de kvinnliga än bland de manliga pristagarna över tid... Bland gubbarna finns det stolpskott så det räcker och blir över, minsann!

  Och så skulle jag vilja slå ett slag för den riktiga nobelpristagaren för år 2016 (ja, det gavs ut ett litteraturpris också det året, inte bara ett pris i gubbrock): https://sannasbokhylla.blogspot.com/2016/10/pressrelease-2016-ars-nobelpristagare.html

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt att detta sker - samordnat, till och med! Jag har inte läst dem alla, men bättre än "Kejsarn av Portugallien" kan det ju inte bli ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min favorit av Selma är Jerusalem. Gillar också En herrgårdssägen skarpt.

   Radera