fredag 15 juni 2018

Romaner med bibliska teman och gestalter


Jag läser gärna berättelser som är omtolkningar av Bibelberättelser. Min favorit bland dem är givetvis Barabbas av Pär Lagerkvist, den roman jag brukar säga är världens bästa. Alla kategorier. Men det finns även en hel del andra författare som inspirerats av Bibeln, här nedan är en lista på romaner/noveller som utgår från bibliska gestalter och händelser. Jag har inte läst dem alla, men jobbar på det. Och jag tar gärna emot tips på fler. Det finns naturligtvis mängder av romaner som innehåller bibliska teman och frågeställningar, men jag är mest intresserad av berättelser som även skildrar miljön och tidsperioden.

Barabbas av Pär Lagerkvist handlar om rövaren Barabbas, som blir frigiven i stället för Jesus. Detta skapar hos Barabbas en känsla av att Jesus angår honom, han kan inte bli kvitt honom.

I Guds barn av Lars Petter Sveen möter läsaren många av de karaktärer som finns med i utkanten av Bibelns berättelser, t ex soldaterna som ska döda alla nyfödda gossebarn och Petrus, som är rädd.

I Ökenbrevet av Göran Tunström är människan Jesus berättaren. Under 40 dagar vistas han i öknen och sätts på prov av djävulen.

Judas av Amos Oz handlar om förräderi. Men förrådde Judas verkligen Jesus eller fanns det andra orsaker till hans handlande?

I Enligt Maria Magdalena av Marianne Fredriksson får vi ett kvinnligt perspektiv på berättelsen om Jesus. Här berättat av den kvinna som kanske stod honom närmast.

Marias testamente av Colm Tóibín handlar om modern Maria, modern som förlorade sin son.

Boken av Niklas Rådström Niklas är en återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv.

The Liars' Gospel av Naomi Alderman är en berättelse om dagarna kring Jesu död sedd med judiska ögon.

I Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren av Philip Pullman har Jesus en bror, kallad Kristus. Där Jesus är den enkle och passionerade predikanten, är Kristus en beräknande figur som står för det som ska bli kyrkan som institution.

Och Gud skapade människan : noveller inspirerade av bibelns berättelser red av Magnus Sundell innehåller noveller med bibliska teman av 12 olika svenska författare, t ex Vibeke Olsson, Kristian Lundberg och Majgull Axelsson.

Kain av José Saramago gestaltar hur Kain om och om igen konfronterar Gud.

Evangeliet enligt Jesus Kristus av José Saramago berättar om Jesu liv och död och relation till sina föräldrar och till Gud.

En tid för allt av Karl Ove Knausgård handlar om den tid då människor och änglar levde tillsammans på jorden.

6 kommentarer:

 1. Intressant lista! Jag håller helt med dig om att Barabbas är typ den bästa romanen någonsin, eller åtminstone topp 3.

  SvaraRadera
 2. Intressant lista! Skrev upp några av dem på läslistan.

  SvaraRadera
 3. intressant, bra att kunna sin bibel även när man tittar på film.

  SvaraRadera
 4. Batseba av Torgny Lindgren är också bra.

  SvaraRadera