torsdag 15 december 2016

Barabbas av Pär Lagerkvist - en viktig bok

Nu ska jag skriva om världens bästa och, för mig, viktigaste bok. Kan man kalla detta en recension? Kanske, men om Barabbas kommer jag nog mestadels att skriva personliga tankar och hyllningar. Jag har läst Barabbas många gånger och varje gång blir jag lika berörd. Orsaken till detta ligger naturligtvis både hos Pär Lagerkvist och hos mig. Lagerkvist brottades med sin längtan efter en Gudstro hela sitt liv. Det temat märks i olika hög grad i alla hans texter. Läs gärna mina recensioner av Bödeln, Samlade dikter, Sibyllan, Dvärgen. Till skillnad från Lagerkvist har jag funnit ro i min tro, men jag har inte nått dit utan kamp. Därför engagerar Lagerkvists texter mig mer än det mesta jag läser. Mitt äldsta exemplar av Barabbas är från 1955, det är en gåva från min far till min mor. Jag tror att även pappa brottades en del med Gud. Nu har jag läst den nyaste utgåvan, den oerhört vackra boken med omslag av Moa Schulman.

Barabbas är den rövare som blir frigiven i stället för Jesus. Detta skapar hos Barabbas en känsla av att Jesus angår honom, han kan inte bli kvitt honom. Senare bevittnar Barabbas Jesu korsfästelse och under resten av livet söker han sig ofta till de troende. Och ofta blir han avvisad. Barabbas är en människa som bär på en mörk historia, han har aldrig haft några nära relationer. Han har många goda föresatser, han vill tro och han vill älska. Men, det blir aldrig som han tänkt sig.

Pär Lagerkvist gestaltar människans längtan efter kärlek och rädsla att stå utanför på ett mycket inlevelsefullt sätt. Barabbas lockas av det mystiska goda, men hans handlingar vittnar om hur svårt det är att förändras. Han vill väl, men gör fel. Det gör ont att läsa om alla hans försök att närma sig de kristna, hans försök att förstå det helt obegripliga budskapet om kärlek.

Språket är briljant i sin enkelhet. Barabbas är en kort bok utan utsmyckningar, delvis skriven på talspråk. Att läsa boken är lätt, att förstå det existentiella innehållet kräver en motiverad läsare.

BARABBAS
Författare: Pär Lagerkvist
Förlag: Brombergs (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Fiktiviteter, Nobelprisprojektet


Den här texten ingår i Sofies julkalenderbloggstafett, gårdagens inlägg hittar du hos Den läsande Kaninen, morgondagens kommer hos Pantalaimone.

10 kommentarer:

 1. Lagerkvist är en författare som jag haft på min att-läsa-lista hur länge som helst. Hoppas få något läst under nästa år.

  SvaraRadera
 2. Jag kan bara hålla med. När du hade din bästa bok-utmaning valde ju både du och jag, helt oberoende av varandra, Barabbas. Lagerkvist var en fantastisk författare, vars böcker håller än. Han tillhör dem vars nobelpris jag aldrig skulle komma på tanken att ifrågasätta.

  SvaraRadera
 3. Verkar intressant, skriver upp den på min läs-lista. Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
 4. Barabbas läste jag för länge sedan, men jag tror att jag med fler år, fler reflektioner och mer erfarenhet av livet skulle få ut mer av den nu. Ett av mina mål för nästa år är att läsa svenska klassiker, då kan den här passa väldigt bra. Tack för påminnelsen och ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. Barabbas är så himla bra. Älskar verkligen Pär Lagerkvist.

  SvaraRadera