fredag 1 juni 2018

Att titta ut genom fönstret

Det kan hända att man borde tycka/inse att Nobelpristagare är bra, men ibland vill det sig inte. Så är det för mig med Orhan Pamuk, jag har läst hans roman Snö och begriper inte vad det är som är bra med den. Nu har jag läst den självbiografiska novellen Att titta ut genom fönstret och har tyvärr inte ändrat uppfattning. Det finns inget som griper tag i mig eller väcker minsta gensvar hos mig. Jag ska dock inte ge upp ännu, det tog lång tid innan jag hittade något jag gillade av Doris Lessing också.

Novellen är som sagt självbiografisk och utspelar sig i Istanbul i slutet av 50-talet. Pojken Ali ägnar stor del av sin tid åt att titta ut genom fönstret på slaktaren, portvakten och de andra som passerar. En annan sysselsättning är att samla på och byta filmisar med brodern. En dag kommer fadern hem tidigt från jobbet och packar i hemlighet en resväska för att åka till Paris. Ali har lyckats smita från den obligatoriska vaccinationen i skolan och bevittnar faderns avresa.

Mitt i vardagen inträffar katastrofen och berättas med barnets perspektiv.

Novellen ingår i läsutmaningen Läs en novell III med temat "en novell som utspelar sig i ett land du ännu inte besökt".
ATT TITTA UT GENOM FÖNSTRET
Författare: Orhan Pamuk
Översättare: Mats Müllern
Förlag: Novellix (2016)
Köp: Adlibris, Bokus

4 kommentarer:

 1. Läs "Mitt namn är röd." Den är nobelprisvärdig.

  SvaraRadera
 2. Jag har samma Novellix-låda som du men har dragit mit för Pamuk, har försökt med honom tidigare men reagerat som du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att inte vara ensam i alla fall :)

   Radera