fredag 29 december 2017

Topplistan 2017


Trots att jag läst färre böcker under året än jag brukar, fanns det gott om kandidater för en topplista. Jag har strukit många riktigt bra böcker för att till slut få ihop de tio allra bästa. Och då har jag ändå ett par sviter (eller delar av sviter) med. Observera att de listade böckerna är utan inbördes ordning.

Ett par av årets pristagare finns med på listan, av Ishiguro tycker jag att Återstoden av dagen är bäst (har även läst Begravd jätte och Never let me go under året). Augustprisade De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är helt enkelt en fantastisk berättelse. Arundhati Roys nya roman hade jag och många andra väntat på i 20 år. Den är magnifik om än mycket "svår".

Vilka av böckerna har ni läst och vad tyckte ni om dem?

Återstoden av dagen - Kazuo Ishiguro
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar - Johannes Anyuru
Den yttersta lyckans ministerium - Arundhati Roy
Den svavelgula himlen - Kjell Westö
My name is Lucy Barton - Elizabeth Strout
En Marialegend - Niklas Rådström
Memorys bok - Petina Gappah
Tiden är inte än - Elin Boardy
En engelsk gentleman/En trogen kvinna/De sista vännerna - Jane Gardam
Den som stannar, den som går/Det förlorade barnet - Elena Ferrante

5 kommentarer:

 1. Begravd jätte var trevlig läsning, tyckte mycket om Jane Gardams trilogi, Ferrante väntade man på varje del, Strouts värld lite annorlunda, Anyuru är alltid bra.

  SvaraRadera
 2. Den bregravda jätten tycker jag är seg (pga den styltiga dialogen) men ser fram emot Never let it go som är nästa bokklubbsbok. Anyurus bok ska jag läsa till en annan bokträff.

  Är dessvärre inget ferrantesfan...

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon som finns på listan, men tack för fina tips.

  SvaraRadera
 4. Några av böckerna finns på min attläsa-lista, den enda jag läst är Boardy och hon fick en trea av fyra möjliga.

  SvaraRadera
 5. Anyurus bok var makalöst bra. Svårbeskriven eftersom den är så unik. Jag tyckte väldigt mycket om Mitt namn är Lucy Barton också.

  SvaraRadera