söndag 10 december 2017

Kazuo Ishiguro


Kazuo Ishiguro föddes i Japan i en samurajfamilj och flyttade till England, temporärt, vid fem års ålder. Han upplevde sig som annorlunda i sin nya miljö och familjen hade bara japanska saker i hemmet. Det var ju meningen att de skulle flytta hem igen, men så blev det inte. Som tonåring ägnade sig Ishiguro mycket åt att skriva låttexter och spela gitarr. Han blev dock aldrig någon bra musiker. Men han reste till USA och Kandada och följde sina idoler. En av dem var Bob Dylan och Ishiguro är mycket nöjd över valet av förra årets Nobelpristagare.

När Ishiguro skriver börjar han med en mycket kortfattad sammanfattning av det han vill ha sagt och det boken ska "handla" om. Återstoden av dagen handlar, enligt författaren, helt enkelt om en man som valt att ägna sitt liv åt att tjäna någon, som senare visar sig vara nazistsympatisör och därmed inte alls värd att betjänas. När huvudpersonen ser tillbaka på sitt liv inser han att hans livsval inte varit så bra, trots goda avsikter. Never let me go är en metafor för insikten att vi alla ska dö, där tanken är att läsaren ska känna igen sig i huvudpersonernas villkor. Senaste romanen Begravd jätte är en mytisk saga som utspelar sig på 500-talet i det kommande England där freden mellan saxare och normander är bräcklig. Det äldre paret Axl och Beatrice ger sig iväg på en resa för att återse sin son. De har dock svårt att minnas honom, ja svårt att minnas något överhuvudtaget. En drake har lagt en glömskas dimma över hela landet. Enligt Ishiguro ville han skriva om minnet, vad man glömmer och vad som kanske är lika bra att glömma.

Jag har under hösten lyssnat på uppläsningar av all de tre ovan nämnda romanerna, sedan tidigare hade jag både sett filmatiseringar av och läst Återstoden av dagen och Never let me go. Just filmatiseringen av Återstoden av dagen påverkar i hög grad läsningen, helt enkelt för att både Anthony Hopkins och Emma Thompson gör så fantastiska rollprestationer i denna sorgliga berättelse om en man som, enligt de flesta av oss, väljer helt galet i sitt liv. Även filmatiseringen av Never let me go är riktigt bra och så även romanen, så klart. Begravd jätte blev jag inte riktigt lika förtjust i. Jag tappade bort en del av djupet i berättelsen i alla magiska och humoristiska inslag.

Sammantaget är Ishiguro en oerhört läsvärd författare som skriver så att det kan passa många.

6 kommentarer:

 1. såg Återstoden av dagen i svt1 igår, intressant.

  SvaraRadera
 2. väldigt sympatisk i intervjuerna också

  SvaraRadera
 3. Hej, jag blev besviken på Never let you go, kände ingen kontakt med varken personer eller miljö. Helt iskallt från mig alltså, men är inte förvånad. Däremot håller jag med om att han som person verkar vara en hyvens kille...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skriver på ett rätt distanserat sätt så huvudpersonerna är ofta lite undflyende, tycker jag.

   Radera