söndag 20 augusti 2017

Söndagens smakbit - ur Den yttersta lyckans ministerium


Mari på bokbloggen Flukten fra virkeligheten uppmanar oss varje söndag att dela med oss av en smakbit ur det läser. Den enda regeln är: No spoilers!

Jag läser just nu Den yttersta lyckans ministerium av Arundhati Roy och här finns precis hur mycket som helst att dela med sig av. Hittills har jag läst ett hundratal sidor, men jag måste försöka läsa långsamt och dra ut på det hela lite. Jag vill att den här upplevelser ska vara länge. 
"Sedan kom delningen. Guds halspulsåder skars av på den nya gränsen mellan Indien och Pakistan och en miljon människor föll offer för hatet. Grannar vände sig mot grannar som om de aldrig känt varandra, aldrig varit på varandras bröllop, aldrig sjungit varandras sånger. Den muromgärdade staden bröts upp. Gamla familjer flydde (muslimska). Nya familjer kom (hinduiska) och slog sig ner kring stadsmurarna."
"Mulaqat Alis poetiska lidelse var inte en hobby skild från hans arbete som hakim (doktor i örtmedicin, min kommentar).Han ansåg att poesi kunde bota eller i alla fall komma ganska långt på vägen mot att bota nästan alla krämpor. Han ordinerade dikter till sina patienter som andra hakimer ordinerade piller. Han kunde plocka fram en vers som var kusligt passande för varje sjukdom, varje tillfälle, varje sinnesstämning och varje hårfin förskjutning i den politiska stämningen i landet. Denna vana skänkte ett djup åt livet omkring honom, men gjorde det samtidigt mindre unikt än det egentligen var. Den fyllde allt med en subtil känsla av stagnation, en upplevelse av att allt som hände redan hade hänt förr. Att allt redan hade skrivits, sjungits, kommenterats och införts i historiens annaler. Att inget nytt var möjligt."
Ja, inte var det väl någon som trodde att biblioterapi var ett modernt, västerländskt påfund?

19 kommentarer:

 1. Jag har en hel trave med böcker som skall läsas den närmaste tiden, men så snart jag hinner skall jag läsa den här, en av höstens måsten. Tack för smakbiten, den lovar lika gott som jag anade :)

  SvaraRadera
 2. härligt med böcker man vill dra på lite längre, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. biblioterapikurs finns nu på olika skolor

   Radera
  2. Biblioterapi är spännande, har tipsat en hel del patienter (både barn och vuxna) och böcker.

   Radera
 3. Jag har mitt ex i väskan och jag bara längtar efter att börja läsa. Läser för Louisiana Lit den här veckan så får det bli inför mässan nästa!

  SvaraRadera
 4. den här köar jag för på biblioteket. tack för fin smakebit!

  SvaraRadera
 5. Biblioterapi är ju ett känt botemedel mot mycket, i alla fall i våra kretsar :)

  SvaraRadera
 6. Böcker kan vara bra på många sätt. :)
  Tack för smakbitarna. Arundhati Roy verkar vara en sådan fantastisk människa.

  SvaraRadera
 7. Tänker läsa - blev verkligt förväntansfull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer verkligen att gilla den, tror jag.

   Radera