lördag 5 augusti 2017

Swede Hollow

Jag älskar böcker som får mig att googla och det var jag tvungen att göra när jag läste Swede Hollow. Jag var ju sedan tidigare bekant med Vilhelm Mobergs torpare, drängar och fattigfolk från byarna, som gav sig iväg till det stora landet för att söka lyckan, tilldelades mark och på sikt klarade sig ganska bra. De var starka nybyggare. Likaså har jag släktingar som for till Chicago och också fann sig rätt så väl tillrätta. Men i Larsmos Swede Hollow finns inga enkla, lyckliga slut. Här är det fattigt, skitigt och eländigt på riktigt. Och det jag lär mig när jag googlar är att skillnaden var stor mellan torpare som Karl-Oskar och Kristina som gav sig iväg tidigt (1840-tal) och de stadsbor som reste i "en stor våg" närmare sekelskiftet. De senare hade levt i fattigdom i svenska städer, de var arbetare utan jobb och de hamnade längst ner i hierarkin i det nya landet. De fick bo på soptippar i slummen.

I Larsmos Swede Hollow får läsaren följa trebarnsfamiljen Klar från Örebro och lära känna dem och deras grannar. Här bor bröderna Lundgren, Ola Värmlänning, Agnes Karin med maken Hemske Hans och grannfrun Inga. Någon har kanske dödat och någon hamnar i fängelse utan att ha gjort det. Här finns frihetslängtan och här finns kärlek. Och här finns sorg, smuts, fylla, sjukdomar, olyckor och allt elände man kan föreställa sig.

Idag pratar vi om hur viktigt det är med integration, de svenskar Larsmo skriver om blev aldrig ens andra klassens medborgare. I slummen bodde de tillsammans med ungefär lika illa sedda irländare och italienare. Vägarna ut ledde till graven, till fängelset eller - i bästa fall - till ett äktenskap där ens ursprung totalt förnekades. Det enda de hade var varandra, svenskarna hjälpte varandra, på samma sätt som irländarna, italienarna o s v också höll sig till varandra. Precis på samma sätt som somalier, irakier o s v idag gärna vill bo nära varandra för att ha någon att vända sig till när det behövs. Att det finns en verklig historisk bakgrund till en del av de livsöden som skildras, gör boken extra intressant.

Det som framför allt fängslar mig i romanen är de mycket speciella karaktärerna. Det är i utformandet av dessa författaren verkligen når läsaren, utan dessa skulle romanen bli en alltför tungläst dokumentär. Men kanske, kanske tar karaktärerna samtidigt fokus från berättelsen om Swede Hollow och blir lite för mycket en berättelse om några mycket speciella människors livsöden. Jaja, kanske hit eller dit - berättelsen är fängslande och gripande och nog dokumentär att inte bli sentimental.

Sammantaget är Larsmos Swede Hollow en mycket angelägen roman som skildrar immigrantens öde - då och nu.

Jag har sett hur fin den inbundna utgåvan är på bild hos Ivana och känner att detta är en bok jag gärna skulle vilja äga.

SWEDE HOLLOW
Författare: Ola Larsmo
Uppläsare: Per Juhlin
Förlag: Albert Bonniers (2016)
Köp: Adlibris, Bokus, Storytel
Recensioner: Bokmania

9 kommentarer:

 1. Vi skriver båda om den här intressanta romanen idag. Jag tyckte mycket om greppet att göra fiktion av det dokumentära fragmenten som han fått fram i sin research. Imponerade arbete och mycket välskriven roman!

  SvaraRadera
 2. Det här är en bok som jag varit intresserad av att läsa en längre tid. Ännu mer nyfiken på den blev jag när jag läste årets Litterär kalender, där Ola Larsmo är en av författarna. Han anknöt då till vad som hände med många av de svenska migranter som hamnade i en kåkstad i USA i slutet av 1800-talet. Han menade att vi har valt att inte se dem, eftersom de inte uppfyller den bild vi vill ha av svenska emigranter. Men precis som hålrummen i Pompeji fylldes med gips och på det sättet återskapade de människor som levt där (det här är Ola Larsmos skarpa beskrivning ur boken), återskapar Ola Larsmo de svenskar som bodde i ett slumområde i en ravin, Swede Hollow, i Minnesota. Ja, jag måste absolut läsa Swede Hollow. Tack för påminnelsen och för intressanta tankar om boken och om integration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läs, läs. Du kommer säkerligen att uppskatta den här boken.

   Radera
 3. Jag gillade också den här boken mycket, den gav verkligen ett annat perspektiv på utvandrarna! Och jag håller med dig, visst är det häftigt när man bara måste sätta sig för att googla reda på mer. Jag blev så nyfiken på att se fler bilder från Swede Hollow och några fler bilder hittade man ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var intressant att fortsätta läsa på nätet också. Så viktigt att den här berättelsen lyfts.

   Radera
 4. En sådan bok jag tänkt läsa länge men det har aldrig blivit av... Men verkar så otroligt bra.

  SvaraRadera
 5. hej,
  jag behöver lite hjälp om boken Swede Hollow om någon här ka kontakta mig via min e post. jahedkhalida@gmail.com

  SvaraRadera