tisdag 15 augusti 2017

Top Ten Tuesday - Graphic Novels

Det pågår en massa sociala boksaker på nätet, men oftast lyckas jag inte hänga med förrän det är för sent. Nu skulle jag i alla fall var med i en Top Ten Tuesday hade jag planerat, men det vete katten om jag ens kan komma på 10 olika alternativ. Jag listar de jag kan komma på och hoppas få tips av er andra. Veckans tema är Graphic Novels.

1. Persepolis av Marjane Satrapi handlar om en ung kvinnas sökande efter en identitet och ett land som går från kaos till förtryck. Min första grafiska roman och den gav mersmak.

2. I Husfrid av Alison Bechdel växer en ung kvinna upp i en akademisk och excentrisk familj och då hon under collegetiden inser hon att hon är homosexuell får hon veta att så är även hennes far. Fina personbeskrivningar.

3. Ja till Liv av Liv Strömquist är inte en roman, utan rolig, bitsk, och träffsäker samhällssatir.

4. Mats kamp av Mats Jonsson är en socialrealistisk skildring fylld av både humor och vrede. Här utdelas en hel del råsopar mot dagens statussamhälle, familjen som ett projekt och den allmänna sociala nedrustningen. Kanonbra.

5. En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf överförd till serieverson av Marcus Ivarsson är en fantastisk bearbetning av en underbar saga.

6. Maus av Art Spiegelman är en välkänd klassisk serieberättelse om förintelsen, Den handlar om författarens egna föräldrar som led svårt under kriget. Boken gestaltar de olika "raserna" som olika djur, judarna är tecknade som möss, tyskarna som katter och polackerna som grisar. Inte rättvist mot djuren kan man tycka, men mycket åskådliggörande i sin enkelhet.

7. I varje droppe är en ädelsten är en fantastisk illustrerad version av några av Gustaf Frödings dikter. Malin Biller tolkar dessa på ett jättefint sätt.

8. Med bitsk humor, stor värme och en lagom portion svärta skildras i Pärlor och patroner av Loka Kanarp ett mycket intressant urval av historiska kvinnor.

9.

10.

Ja, som ni kan se blev det ett par luckor. Jag hoppas få tips så jag kan fylla dessa.

7 kommentarer:

 1. Jag har börjat läsa lite serier (igen) på senare år, kanske du hittar något som passar här? Finns både original och bearbetningar, t ex min syn på En herrgårdssägen.
  http://jsprbok.blogspot.se/search/label/Serier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska testa Aniara och se vad jag tycker.

   Radera
  2. Ja,gör det! Bearbetningar har nästan blivit en egen genre nu, känns det som.

   Radera
 2. Jag läser sällan s k graphic novels, men gillar Liv Strömquist och Berglin!

  SvaraRadera
 3. Bland serier med sammanhållna berättelser nämner jag förstås först av allt Tintin. Om man sedan skall hålla sig till vad som kan beskrivas som romaner i serieform kan jag tipsa om Framtidens arab av Riad Sattouf och om Ralf Königs humoristiska berättelser, t ex Den frigjorde mannen, utöver att du redan har räknat upp några väldigt bra.

  SvaraRadera
 4. Inspirerad av det här inlägget tog jag en ny runda på bibliotekets serieavdelning för ett litet tag sedan. Jag kom hem med en hel hög, så det kommer mer efter hand.
  http://jsprbok.blogspot.com/2017/09/147-max-andersson-utgravningen.html

  SvaraRadera