fredag 28 juli 2017

Man Booker Long List


Varje år utdelas Man Booker Prize och varje år när jag kollar på långa listan tänker jag att jag nog skulle gilla så gott som alla böckerna. Tyvärr läser jag alldeles för få av dem. I år har jag ett par favoriter med på listan och håller en tumme för Arundhati Roy som nu ÄNTLIGEN ger ut en ny roman.

4 3 2 1 av Paul Auster har beskrivit som "a long-winded coming-of-age tale", den kommer sannolikt inte att vara något jag kastar mig över. Jag har läst New York trilogin av Auster, men det är inte riktigt min kopp te.

Days Without End av Sebastian Barry handlar om fattigdom och indiankrig, den verkar alldeles för våldsam för mig. Boken beskrivs som "a violent, superbly lyrical western offering a sweeping vision of America in the making".

History of Wolves av Emily Fridlund, på svenska Vargarnas historia, handlar om en ung flicka som dras in i ett destruktivt familjesystem. Romanen beskrivs som en "stark och poetisk roman om ensamhet och tillhörighet", den här lockar mig.

Exit West av Mohsin Hamid kommer på svenska i höst och jag väntar ivrigt. Mohsin Hamid är en favorit. "An extraordinary story of love and hope, travelling from the Middle East to London and beyond" lyder en beskrivning.

Solar Bones av Mike McCormack beskrivs så här: "Solar Bones is a masterwork that builds its own style and language one broken line at a time; the result is a visionary accounting of the now." McCormack är en av de irländska författarna som besöker årets Bokmässa.

Reservoir 13 av Jon McGregor  handlar om en försvunnen tonårsflicka och är skriven av en författare som även tidigare funnits med på olika listor och vunnit priser.

Elmet av Fiona Mozley är en debutroman skriven av "an exciting new voice in fiction". Den här boken vill jag kika närmare på.

The Ministry Of Utmost Happiness av Arundhati Roy är höstens, årets, decenniets utgivning för min del. Den kommer snart, snart, snart på svenska, Den yttersta lyckans ministerium, och kan redan laddas ner som ebok. Roy kommer också till Bokmässan och jag vill så gärna lyssna/se henne.

Lincoln in the Bardo av George Saunders verkar vara en mycket speciell roman, en "moving and original father-son story featuring none other than Abraham Lincoln, as well as an unforgettable cast of supporting characters, living and dead, historical and invented".

Home Fire av Kamila Shamsie. Trots goda avsikter efter att ha lyssnat på författaren på Bokmässan och åkt hiss tillsammans med henne har jag ännu inte läst hennes Brända skuggor. Hoppas jag lyckas bättre med denna nya roman.

Autumn av Ali Smith är första delen i en svit som kommer att utforska årstider. Det här är nog något mycket speciellt, tror jag. Ali Smith är en författare jag verkligen vill läsa, om det blir den nya romanen eller någon annan får vi se.

Swing Time av Zadie Smith ges ut med samma namn på svenska och handlar bland annat om vänskap mellan flickor. Det är ju ett tema jag verkligen gillar. Den finns på engelska som ljudbok på Storytel, kanske kan det passa mig att lyssna.

The Underground Railroad av Colson Whitehead är en Pulitzervinnande roman om slavtiden i USA. Den ska man nog inte missa. Den finns snart översatt till svenska med titeln Den underjordiska järnvägen.

Sammantaget finns minst en handfull böcker på listan som jag verkligen skulle vilja läsa. Några av dem kommer helt klart att recenseras här på bloggen.

2 kommentarer:

  1. Tack för påminnelsen. Jag har Exit West, Autumn och The Underground Railroad i hyllorna - borde väl läsa åtminstone en av dem innan kortlistan presenteras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi får försöka att läsa ngt, jag har redan börjat lyssna på Swing Time.

      Radera