tisdag 25 juli 2017

Hilma, en roman om gåtan Hilma af Klint

Inuti en ramberättelse där Hilmas brorson Erik hälsar på sin faster och får se de omtalade tavlorna för första gången. får läsaren följa Hilma från barndomen och under sökandet och gestaltandet av människans inre och hennes livsvillkor. Det är tidigt 1900-tal och Hilma bryter mot många (köns)normer när hon bestämmer sig för att bli konstnär. Och under hela hennes liv som konstnär fortsätter hon att bryta mot normerna både då hon målar och då hon älskar. Hilma går sin egen väg, hon lever i kontakt med andevärlden och blir en del av den religiösa gruppen "De fem".

Det här är en roman vars teman intresserar mig, det är en skildring av ett människoliv som borde passa mig. Men tyvärr blir jag aldrig riktigt vän med författarens språk och jag blir lite uttråkad av undervisningen om tidsperioden och teosofin. Jag tappar tyvärr bort Hilma i det hela och upplever inte att jag kommer henne nära. Men jag skulle mycket gärna vilja se hennes konst, jag tror att den ska upplevas på plats.Andra har varit mycket mer positiva i sina omdömen, se länkar nedan.

HILMA - EN ROMAN OM GÅTAN HILMA AF KLINT
Författare: Anna Laestadius Larsson
Förlag: Piratförlaget (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Kulturkollo, Feministbiblioteket

4 kommentarer:

 1. Jag hade glädjen att få se några av af Klints tavlor när de visades på Strandverken på Marstrand och tyckte mycket om dem. Hoppas du får chansen att se hennes konst, för den är verkligen intressant - på så många sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska verkligen hålla ögonen öppna om jag kommer i närheten av ngn utställning.

   Radera
 2. Det är alltid roligt att få lite blandade recensioner av en bok som verkar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore väl konstigt om alla tyckte lika :)

   Radera