söndag 12 juni 2016

Vi letar skatt och Pejjes många frågor - angelägna barnböcker

Barn har många frågor, de ser mycket och de behöver få möjlighet att förstå sin omvärld. Vuxna tycker ofta att det är svårt att veta hur de ska prata med barn och vad de ska berätta. Den här osäkerheten hos vuxna leder till att många barn lämnas ensamma att försöka förstå saker som väcker starka känslor hos dem. Nu har det kommit två riktigt bra böcker som hjälper barn att få svar på sina frågor om människor som sitter på gatorna och tigger. Gemensamt för båda böckerna är att barn ser det vuxna inte ser, eller det vuxna kanske medvetet undviker att se.

Vi letar skatt av Jesper Lundqvist och Marcus Gunnar Pettersson berättar om en liten flicka som möter en tant som sitter på marken utanför affären och ber om en slant. Det här är en fantastisk berättelse som på ett enkelt sätt gestaltar varför människor tigger. Texten är skriven på rim, vilket ger berättelsen ett poetiskt, sagofullt skimmer mitt i den vardagliga miljön. Perspektivet är barnets, här finns både empati och okonventionella lösningar på problem. Illustrationerna är detaljerade och humoristiska.
VI LETAR SKATT
Författare: Jesper Lundqvist
Illustratör: Marcus Gunnar Pettersson
Förlag: OLIKA (2015)
Köp: AdlibrisBokus

Pejje är en en mycket nyfiken och frågvis pojke som ägnar hela dagarna åt att fundera över varför saker är som de är. En dag följer han med pappa till jobbet och ser en kvinna med ett fotografi av två barn som sitter på gatan och tigger. Men pappa verkar inte ens se kvinnan. Mötet med kvinnan väcker många frågor hos Pejje om henne, hennes barn, barnens pappa, tiggeri, mobiltelefoner, saknad o s v.

Boken om Pejje är skriven för att ge barn möjlighet att fråga och för att de ska få svar på sina frågor. Boken är utgiven i samarbete med Stockholms Stadsmission och avslutas med ett avsnitt där människor som befinner sig i Sverige för att tigga ges möjlighet att berätta om sin situation.

Texten är enkel och barnnära, illustrationerna varma och uttrycksfulla. Pejjes många frågor är skriven utifrån barnets perspektiv, den förmedlar information på ett ärligt sätt och ger ett visst hopp om att barn kan få vuxenvärlden att se och reagera.
PEJJES MÅNGA FRÅGOR - TIGGARE, LÄNGTAN OCH MOBILTELEFONER
Författare: Inger Ekbom
Illustratör: Emma Göthner
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
Köp: AdlibrisBokus 
Båda de här böckerna borde finnas på alla förskolor och i alla förskoleklasser. Min chef (skolchef i kommunen) köpte 100 ex i veckan, hoppas fler följer efter.

2 kommentarer:

  1. trevligt tips, mina barnbarn ger ofta pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa böckerna med dem om de är i "passande" ålder :)

      Radera