lördag 4 juni 2016

PAX-serien

MEN VAD IN I ...!? Så här får man ju bara inte göra! Här har jag nu i godan ro (eller skräckslaget uppkrupen i soffhörnet, om vi ska vara petiga) läst en bokserie som dottern rekommenderat. Den börjar med Nidstången. Där får läsaren lära känna Alrik och Viggo, två killar som familjehemsplacerats hos Anders och Laylah i Mariefred eftersom deras mamma dricker. Anders och Laylah är schyssta och killarna börjar snabbt trivas hos dem. Men det är inte lika bra överallt. I skolan finns taskiga Simon och hans gäng, och Simons pappa som är minst lika elak och dessutom tyvärr lärare. Både Viggo och Alrik råkar lätt illa ut. I Mariefred är inte allt vad det verkar vara. Här finns onda makter som försöker tränga sig in i det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år. Det gamla syskonparet Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men nu behöver de hjälp. Och det visar sig att Alrik och Viggo är utvalda att kämpa mot ondskan.

Efter Nidstången kommer Grimmen, Mylingen, Bjäran, Gasten och Näcken. OCH SEN FINNS DET INGA FLER. ÄN! därav alla mina versaler och utropstecken. Böckerna är ju så vansinnigt spännande att jag inte kan vänta på att få fortsätta. Har författarna ens skrivit alla böckerna? Det ska bli 10 stycken till slut. Och jag vet ju inte ens när alla ska ges ut.

Förutom att böckerna är ohyggligt spännande (och de slutar alla med världens klipphängare, eller vad det nu kan tänkas heta på svenska) skildrar de på ett jättefint, nyanserat sätt pojkarnas relationer till varandra, till familjehemmet och till mamman. Författarna väjer inte för jobbiga känslor, men de exploaterar dem inte heller. Helt enkelt perfekt balans, tycker jag.

Förutom att texten har ett oerhört driv och är lättläst (lagom för 10-åringar) innehåller böckerna häftiga illustrationer i svart-vit seriestil. En del bilder är verkligen skrämmande, tycker både jag och dottern. Böckerna är dessutom vansinnigt snygga med sina färgade kanter, olika färg på varje bok. Högsta betyg både till författare, illustratör och förlag. Måtte nu resten av böckerna komma snart!

  
NÄCKEN
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
Serie: PAX del 6
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Carolina, Dagens Bok

8 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om allt du skriver - det är verkligen helt fantastiska böcker. Har hållit på och läst serien sedan första och andra boken släpptes och det har verkligen varit en jobbig väntan mellan böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en miss att inte vänta tills alla fanns.

   Radera
 2. Vi lyssnar på de där böckerna i bilen. Är mitt i Näcken ungefär. Mycket bra, gillas av samtliga i familjen.

  SvaraRadera
 3. ojdå! det här låter verkligen läsvärt. inget jag hade kommit på själv, precis. men - var är pappan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan har inte presenterats för läsaren. Oklart om han kommer att dyka upp eller om han är en frånvarande en.

   Radera
 4. Nu har jag sträckläst Nidstången och guuuud vad bra! Vågar inte fortsätta pga måste gå och lägga mig - annars vore risken stor att jag ligger vaken och plöjer alla sex. Tack för tips!

  SvaraRadera