torsdag 8 oktober 2015

Grattis Aleksijevitj och Ersatz


I början av veckan tänkte jag att kanske, kanske ändå Svetlana Aleksijevtj skulle kunna få Nobelpriset och då skulle det vara roligt att ha läst henne. Så jag började läsa Kriget har inget kvinnligt ansikte och så här en bit in i boken är jag begeistrad. Aleksijevitj skriver litterära dokumentärromaner om människoöden från Sovjetunionen och hennes texter är oerhört fängslande. Hon tilldelas 2015 års Nobelpris i litteratur "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid". Mycket roligt tycker jag, som tjoade på parkeringen där jag satt och tittade på SvT Play. Extra roligt tycker jag så klart att det är när ett litet kvalitetsförlag som Ersatz får en pristagare - grattis!

7 kommentarer:

 1. Alltid kul när det är något litet förlag som får en nobelpristagare i "stallet". Jag är inte så sugen på att läsa något av årets nobelpristagare, men kul för Ersatz är det i vilket fall för böcker kommer de att få sälja i massor till alla andra som är nyfikna på Aleksijevitjs författarskap.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Svetlana har ju skrivit intressanta artiklar i Göteborgs-Posten och även bott i Göteborg!

   Radera
  2. Ja, det är ju extra kul med kopplingen till Göteborg :)

   Radera
 3. Jag har inte läst något av årets pristagare, men hennes böcker verkar onekligen intressanta så det bli definitivt att läsa någon framöver.

  SvaraRadera
 4. Visst hade jag hört talas om henne men inte läst något. Igår fem över tillkännagivandet bokade jag boken Kriget har inget kvinnligt ansikte och på f m fick mail att jag kunde hämta boken. Jag har läst på eftermiddagen och jag gillar den också men måste ta pauser då det är mycket otäcka skildringar, men oerhört bra och viktiga.
  trevli helg

  SvaraRadera
 5. Älskar din blogg, funkar lite som en avkopplings ställe för mig personligen=)

  Hälsningar Lisa
  http://www.xn--ntcasinon-v2a.eu/

  SvaraRadera