tisdag 19 maj 2015

Cirkeltecknaren

Lite i omvänd ordning har jag nu läst den allra första boken om kommissarie Adamsberg. I Cirkeltecknaren träffar han för första gången sina nya kollegor och introduceras så att säga både för dem och för läsaren. Båda blir nog i början lika konfunderade, och kanske lite skeptiska, för Adamsberg är inte en lätt person att förstå sig på. Men intressant, det är han. Och dessutom mycket intuitiv. Det första fall han får ta sig an handlar om ett underligt fenomen, som inte alls initialt verkar vara något allvarligt brott. Någon går omkring i Paris under natten och ritar blå cirklar på trottoaren. Detta oroar Adamsberg, som misstänker att något värre kommer att hända. Och det gör det.

Jag har ju, som sagt, tidigare läst böcker om kommissarie Adamsberg - Okänd kontinent och Spökryttarna från Ordebec - och därför läser jag Cirkeltecknaren med förväntningar och viss förkunskap. Kanske är det därför lite extra roligt att läsa om hur Adamsberg och kollegan Danglard träffas och förbryllas av varandra. En av de saker jag gillar skarpt i Vargas böcker är just beskrivningarna av de mycket udda personlighetstyperna. Flera av Adamsbergs kollegor är väl bevandrade i det mesta och tycker dessutom om att briljera. Adamsberg själv är dock tankspridd och tämligen tröglärd, men han löser de mest kluriga deckargåtar på ett intuitivt sätt.

I de senare böckerna om Adamsberg har funnits flera inslag av övernaturliga händelser. I Cirkeltecknaren håller sig författaren tämligen nära en tänkbar verklighet, även om denna är befolkad av de mest osannolika och häpnadsväckande individer man kan föreställa sig. Man kan dock aldrig vara riktigt säker på att någon är den hen utger sig för att vara.

Det humoristiska tonfallet och handlingens oväntade vändningar gör Cirkeltecknaren till en typisk bladvändare. Det här är en perfekt roman att låta sig underhållas av både framför brasan och på stranden.

Andra som läst och tyckt till: Annika Bengtsson, Kristiantadsbladet.

CIRKELTECKNAREN
Författare: Fred Vargas
Översättare: Cecilia Franklin
Förlag: SEKWA (2015)
Serie: Kommissarie Adamsberg (del 1)
Köp: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Det är ett otyg att de svenska förlagen kastar sig över enskilda böcker som sålt bra internationellt, och inte vårdar författarskap genom att ge ut böckerna i rätt ordning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att det är enda möjligheten för de lite mindre förlagen och de författare som getts ut och sedan "ratats" av de större förlagen. Jag är t ex glad att Elisabeth Grate "plockade upp" Le Clézio när hans tidigare svenska förlag inte längre gav ut hans romaner.

      Radera