onsdag 30 januari 2013

Okänd kontinent

Okänd kontinent av Fred Vargas, utgiven av Sekwa, 2012

Den tankspridde och glömske kommissarie Adamsberg reser på konferens i London tillsammans med den betydligt mer kunskapsbemängde kollegan Danglard. På den anrika kyrkogården Highgate upptäcks ett antal avhuggna fötter i skor. Danglard inser omedelbart att ett par av fötterna sannolikt tillhör någon i hans barndomsby. Hemma i Paris får Adamsberg ett annat ovanligt fall på halsen, ett brutalt mord har begåtts och spåren leder till urgamla myter om vampyrer och annat oknytt. Dessutom visar det sig att fallet med skorna och det brutala mordet i Paris hänger samman.

Det är tur att jag ibland väljer att läsa böcker jag tror egentligen inte riktigt passar min smak. För det visar sig då och då att jag har fel. Så var det i allra högsta grad med Okänd kontinent. Bestialiska mord och vampyrer är ju inte vad jag allra helst läser om, men Okänd kontinent innehåller så mycket mer.

Bitvis är Okänd kontinent en riktigt ruggig historia med bloddrypande beskrivningar av makabra likfynd. Språkets humoristiska tonfall och handlingens absurditet tar dock loven av otäckheterna på ett förtjänstfullt sätt. Och skildringen av de minst sagt udda poliserna med Adamsberg i spetsen är underbar. En är lite bakom, en vet i princip allt, en äter oavbrutet och en har självlysande hår. Realismen är helt klart underordnad och därför är boken som helhet så mycket mer än en vanlig skildring av poliser som löser brott.

Sammantaget är Okänd kontinent en absurd sträckläsare med övernaturliga inslag befolkad av de mest unika och charmerande karaktärer man kan föreställa sig.

Andra som läst är Annika Bengtsson, SvD, och dagarna går.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst ett par böcker av Fred Vargas. Mannen som vände insidan ut tyckte jag inte så mycket om men Budbäraren gillade jag skarpt. Lagom udda människor, fina miljöskildringar och så humor på det. En tredje Vargas väntar på mig i bokhyllan.

    SvaraRadera