lördag 18 april 2015

Norden Runt

Kulturkollo har fokus på Nordisk kultur den här veckan och utmaningen är att berätta om:
en bok från ett nordiskt land eller språkområde,
en film från ett annat nordiskt land eller språkområde,
en TV-serie från ett tredje
och musik från ett fjärde land eller språkområde.

Korpen flyger från mitten av 80-talet var nog mitt första möte med isländsk film och kultur. Filmen var oerhört spännande tyckte jag, vilken action! Men, nej den har inte hållit särskilt bra över tid.Att välja en norsk författare/bok är inte så lätt, det finns en hel uppsjö jag gillar. Jag väljer en favorit som jag hoppas att ni tar till er: Ut och stjäla hästar av Per Petterson. 67-årige Trond har dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. I byn träffar han dock en man från barndomen och minnena från en mycket speciell sommar gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Vackert språk, lågmäld stämning.

 
När det gäller TV-serier finns det få som slår de danska och den allra bästa är Matador som handlar om vad som händer i den lilla byn Korsbæk när en nykomling slår sig ner där.Det här blev i hög grad en nostalgikvartett och därför avslutar jag med ungdomsidolerna Hurriganes, det finska hårdrocksbandet. De är i alla fall lika bra som förr :D


4 kommentarer:

 1. Jag hade också Ut och stjäla hästar i mina nordiska tips - en mycket bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag måste snart läsa den andra boken av PP som står i hyllan.

   Radera
  2. Jag förbannar tidens flod är så grymt bra! Läs :-)

   Radera