torsdag 30 april 2015

Dödssynden/To Kill a Mockingbird

Det finns många romaner om de svartas situation i USA under mitten av 1900-talet, både fantastiskt bra och mer mediokra. Till de riktigt bra hör naturligtvis Toni Morrisons och Maya Angelous berättelser samt Alex Haleys Rötter. Och nu har jag en till roman att lägga till på listan över de fantastiska: Dödssynden/To Kill a Mockingbird av Harper Lee. Boken har länge funnits med på min läslista och den har stått rätt många år oläst i min bokhylla. Hade jag vetat att den var så bra hade jag sett till att läsa den för länge sedan. Nu blev jag i alla fall inspirerad utifrån att det för första gången ska komma ut en ny bok av författaren, Ställ ut en väktare, en roman där flera av personerna från Dödssynden åter dyker upp. Jag längtar.

Dödssynden utspelar sig i den lilla fiktiva staden Maycomb i Alabama i en tid då segregationen mellan svarta och vita var total. Berättaren är den unga flickan Scout, som bor tillsammans med sin storebror och fadern. Modern avled då Scout var mycket liten, så liten att hon inte har några minnen av henne. Fadern Atticus arbetar som advokat och är en av stöttepelarna i den lilla staden. Han är också kanske lite väl beläst, i vissas ögon, och han låter även sina barn utveckla ett ifrågasättande, kritiskt tänkande. Detta gör skolan till en olidlig pina för Scout, för där tillåts hon inte kunna något. Livet för Scout är annars på många sätt idylliskt, hon tillbringar sin lediga tid tillsammans med brodern Jem eller hushållerskan Calpurnia. På somrarna besöker vännen Dill den lilla staden. Barnen ägnar sig åt diverse lekar, bland annat smyger de på sin mystiska granne som inte visat sig utomhus på åratal. När Atticus får i uppdrag att försvara en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna förändras stämningen i den lilla staden och livet för alltid. Hatet, orättvisan och rädslan tar över.

Handlingen är berättad i ett långsamt tempo och ofta med tonvikt på sånt som är viktigt för små flickor. Under stor del av romanen ligger fokus på familjerelationer och det stillsamma livet i den lilla staden med alla dess traditioner. Vi får följa Scouts utveckling under några år och vi får följa det som sker i den lilla staden utifrån hennes perspektiv. Kontrasten mellan hennes lite naiva sätt att uppleva världen, och de otäcka incidenterna som äger rum, förstärker författarens antirasistiska "budskap".

Jag hade förväntat mig en roman som handlade om rasism och blev förvånad över den underbara skildringen av barnens relationer sinsemellan och det varma porträttet av en pappa som gör allt för sina barn. Bokens styrka ligger i skildringen av den lilla stadens människor, likväl som i gestaltandet av hur hat och utsatthet kan driva människor till de mest fruktansvärda handlingar. Toppbetyg.

DÖDSSYNDEN/TO KILL A MOCKINGBIRD
Författare: Harper Lee
Översättare: Jadwiga P Westrup
Förlag: Bonnier Pocket
Köp: Adlibris, Bokus

4 kommentarer:

 1. Riktigt bra bok, läste den för något år sedan och gillade verkligen, ett starkt och fint porträtt av familjerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blev förvånad att jag gillade så mycket!

   Radera
 2. Den är underbar! Fruktansvärd historia, men fantastisk läsupplevelse!

  SvaraRadera
 3. Ja, en av mina allra starkaste läsupplevelser.

  SvaraRadera