tisdag 21 oktober 2014

De Augustnominerade


Jag vet inte om någon av er kunde se presskonferensen om Augustnomineringarna här igår, jag kunde det i alla fall inte på jobbets dator. I stället satt jag och hängde på Twitter för att snabbt få vet vilka som nominerats. De första reaktionerna bland alla jag följer på Twitter var besvikelse och irritation över att inga böcker för ungdomar och unga vuxna nominerats. Jag håller så klart med om att man borde skapa två klasser; en för barn och en för ungdom. Här kan ni läsa mer om Lotta Olssons (DN)funderingar kring detta.

Första glädjebeskedet var att Lars Lerin nominerats. I mitt värmländska hjärta bor Lerin bredvid Fröding, Lagerlöf och Tunström. Nu behöver man i o f s inte vara värmlänning för att älska Lars Lerin, men det blir lite extra härligt med en hemmafavorit.


När vi så äntligen kom till skönlitteraturen väntade jag mig att läsa Majgull Axelssons och Elsie Johanssons namn. Men så icke! Däremot kom två av mina andra favoriter med; Sara Stridsberg med Beckomberga. Ode till min familj och Kristina Sandberg med Liv till varje pris, tredje delen i sviten om Maj. Hoppas hinna läsa böckerna innan vinnaren utses.

Här är förlagens info om de nominerade skönlitterära böckerna:

Ma, Ida Börjel, Albert Bonniers förlag
Som barnet allsmäktigt leker fram sin skapelse alstras en värld i Ida Börjels långdikt Ma. En ABC-bok som både summerar ett förflutet och blickar framåt. Bit för bit, bokstav för bokstav, bjuder Börjel härbärgen åt historiens smärta, åt vårt samlade minne av splittring, gränspasseringar och skuld, åt hemlösa språkfraser. En tröst i bokstäver som omfamnar varandra: det moderliga M och barnet X – den okända storheten. Ett konsekvent projekt på engagemangets lyriska språk.

Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborg, Natur & Kultur
Alkemistens dotter är en gyllene roman om kärlek och död i skarven mellan ett upplyst 1700-tal och ett romantiskt 1800-tal. Den unga Rebis är utvald att finna De vises sten och lösa alkemins gåta. Målet är att förinta världen. Carl-Michael Edenborg har gett fantasin fria händer och skrivit en väl underbyggd och lustfyllt detaljrik roman doppad i upplivad ockultism.
Läsaren tar parti för undergången och håller sina tummar för att romanen ska sluta inte med en snyftning utan med en smäll.

Ett så starkt ljus, Lyra Ekström Lindbäck, Modernista
Sara lever här och nu i 2010-talets Sverige. Ändå är Ett så starkt ljus en berättelse vars rötter sträcker sig långt ned i den litterära myllan och där Tintomaras skratt ekar mellan fasaderna.  Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den. Lyra Ekström-Lindbäck skriver med säker penna, stark närvaro och ett språk präglat av snöljus längtan.

Liv till varje pris, Kristina Sandberg, Norstedts
Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?

De utvalda, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlag
I romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där. På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd.

Beckomberga. Ode till min familj, Sara Stridsberg, Albert Bonniers förlag
I romanen om mentalsjukhuset Beckomberga fortsätter Sara Stridsberg sin utforskning av utanförskap och normalitet. Genom att personliga minnen korsbefruktas med historiska skeenden blir texten en fristad för de svaga. Här tydliggörs människolivets yttre murar och inre berg- och dalbana. Romanen är också en berättelse om det goda samhällets tvångsvälde. På magnifikt svävande prosa skildrar Stridsberg människorna på och runt Beckomberga i en sång om förlorade paradis.

Vad tycker ni om nomineringarna?

3 kommentarer:

  1. För min del tycker jag nån av de tre sistnämnda, men det är för att det är författare jag läst och känner igen. Av romanerna har jag bara läst Beckomberga... och det är en värdig vinnare. Liv till varje pris och De utvalda ligger i bokhyllan och väntar.

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt inte läst Sem-Sandberg än, men har hans senaste prisvinnare i hyllan.

    SvaraRadera
  3. Jag läste nyligen Sem-Sandbergs "De fattiga i Lodz" och tyckte mycket om den, även om den onekligen kräver lite av sin läsare. De bästa passagerna däri var just passagerna om barn(en) så jag kan tänka mig att "De utvalda" är riktigt bra. Av Sara Stridsberg har jag av någon - mig okänd - anledning inte läst något men jag ser verkligen fram emot att läsa "Beckomberga. Ode till min familj"

    SvaraRadera