fredag 9 maj 2014

Jerka om ljudböcker

Dags för en ny jerka, denna vecka om ljudböcker. Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?

JAG ÄLSKAR LJUDBÖCKER!

För några år sedan hade jag grå starr och under lång tid kunde jag inte läsa. Synen har heller inte blivit riktigt perfekt efteråt. Under tiden jag inte kunde läsa trodde jag att jag skulle bli tokig. Tills jag lärde mig att "läsa" ljudböcker. För man måste läsa dem på annat sätt, tempot är långsammare och eftersom det inte är så lätt att läsa om en rad måste man vara fokuserad. När man väl lärt sig detta öppnas en ny värld.

När det gäller inläsningar är naturligtvis inläsaren mycket viktig. Jag gillar inte inläsare som överdramatiserar (Johan Rabaeus, Per Myrberg) men älskar de som lever sig in (Krister Henriksson, Tomas Bolme, Katarina Ewerlöf). Den allra bästa jag läst är Mannen utan öde av Imre Kertész i uppläsning av Krister Henriksson.

9 kommentarer:

 1. Har man problem med synen förstår jag att ljudboken är ett utmärkt hjälpmedel. Men jag vill allt hålla i min bok och bläddra i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inget slår ju upplevelsen att bläddra i en riktig pappersbok :-)

   Radera
 2. Vad jobbigt att inte kunna läsa! Då är ljudböcker jättebra. Har haft många patienter som fått mycket tröst och förströelse tack vare dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var jobbigt. För mig var det som tur var ett övergående problem.

   Radera
 3. Jag har också precis fått veta att jag har grå starr. Har alltså allt framför mig. Snälla, vill veta allt om hur det var, är och hur du kunde läsa... Mail??

  SvaraRadera
 4. Skulle jag inte längre kunna läsa pappersböcker skulle jag förstås ge mig på ljudböcker, men de försök jag gjort har inte alls varit lyckade, jag förstår inte handlingen och glömmer vem som är vem, och då var jag ändå oerhört koncentrerad...

  SvaraRadera
 5. Låter jobbigt att inte kunna läsa men samtidig skönt då det finns ett så bra alternativ. Jag föredrar pappersbok men i en sådan situation så är ljudboken helt klart ett bra alternativ, man kan ju inte sluta läsa helt ju! Dock är jag för ljudkänslig så det i sig skulle vara ett problem.

  SvaraRadera
 6. Jobbigt att inte kunna läsa, tur att det kommer fler format som ger hjälp och variation i läsandet. Håller med om att det krävs övning för att komma in i läsandet av ljudbok ordentligt.

  SvaraRadera