tisdag 18 mars 2014

Saint Patrick’s Day, Irlands nationaldag 17 mars

Om man verkligen har läst Ulysses av James Joyce ska man naturligtvis skriva om det på Irlands nationaldag, Saint Patrick's Day. Och det har jag ju faktiskt, även om bloggandet om boken kom av sig i en allmän bloggtrötthet. Handlingen utspelar sig den 16 juni i Dublin och vi får följa huvudpersonen Leopold Bloom i alla hans göranden. Delar av boken läste jag, delar lyssnade jag till i en magnifik uppläsning av Reine Brynolfsson. Bokens stora behållning är textakrobatiken, jag har aldrig läst något liknande. Framför allt Molly Blooms avslutande monolog på 50 sidor gör läsaren andlös. Favoritcitatet är det välkända: "Han kysste hennes rumpas buktiga fruktiga luktiga pumpagump, på vardera buktande pumphemisfären, i deras buktiga fruktiga fukt, med smygande utdragna utmanande pumpfuktiga stusskyssar" (s 744).

PS som ni kanske förstår var det meningen att posta detta inlägg igår ... DS

4 kommentarer:

 1. Inte alls självklart att skriva om Ulysses just idag, Bloomsday borde passa mycket bättre. Däremot så kan man ju gärna uppmärksamma andra böcker av Joyce idag, och eller andra Irländska författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att man kan få vara nöjd över att man kommit genom hela Ulysses vilken dag som helst. Det kommer säkert ett inlägg om detta i juni också.

   Radera
 2. Svar
  1. Det gjorde ju nästan jag också. Trots att inlägget varit klart ett tag.

   Radera