söndag 30 mars 2014

Månadssummering - Mars 2014 och Läsmaraton avklarat

Jajamensan visst klarade jag slutföra Bokmosters Läsmaraton med den äran, om jag nu får säga det själv. Jag har ju hört vissa protester mot att räkna en novellix som en bok, men det struntar jag faktiskt i. En kan inte mäta litteratur i kvantitet på det viset. Och jag är ganska säker på att många skulle protestera om en i stället skapade kvalitetsregler... Sålunda räknar jag enstaka noveller och kapitelböcker som böcker. Bilderböcker räknar jag dock inte. Med elva böcker lästa under mars klarade jag i vilket fall maratonutmaningen med råge. Och det är jag så klart mallig över :)

# Mary Jones historia - Elin Boardy
# Minnen - David Foenkinos
# Heddas bok - Lin Hallberg/Maria Sandberg
# Boken om Mademoiselle Oiseau - Andrea de la Barre de Nanteuil/Lovisa Burfitt
# Bödeln - Pär Lagerkvist
# Skattkammarön - Robert Louis Stevenson
En lång vinter - Colm Tóibín
# Mellan rött och svart - Jan Guillou
# Pappan och havet - Tove Jansson
# Vi kom över havet - Julie Otsuka
# En löjlig människas dröm - Fjodor Dostojevskij

En riktigt härlig blandning blev det under mars månad.

De båda barnböckerna - Boken om Madamoiselle Oiseau och Heddas bok - är fantastiska, det tycker både dottern och jag.

Skattkammarön är en härlig äventyrsroman. Pendangen om Mary Jones är berättad ur kvinnornas perspektiv på ett fantastiskt sätt.

Både Tove Jansson och Julie Otsuka skriver om havet och livet så att det känns i kroppen när man läser.

Jan Guillou återtar sin plats som suverän historieberättare hos mig, David Foenkinos skriver om minnen och en man med viss social problematik, Tóibín berättar långsamt en vacker, sorglig berättelse om en mors död och Dostojekskij excellerar även i kortformat.

Och Pär Lagerkvist är fortfarande min absoluta favoritförfattare.

Månadens bidrag till Topplistan är Bödeln och Vi kom över havet.

8 kommentarer:

 1. Bra jobbat. Blev påmind när jag läste din lista att jag måste börja läsa Jan Guillous serie snart. har de två första böckerna i bokhyllan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kämpa på med dem, den tredje är bäst hittills.

   Radera
 2. Min månad kan sammanfattas till en underbar läsning av Saramagos "Kain" följd av en inte lika behaglig läsning av den sammes "Dubbelgångaren". Och att avsluta Engelsfors-trilogin! Samt 8 andra böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hittills bara läst Blindheten av Saramago, nu blev jag sugen på mer.

   Radera
 3. När jag var liten gillade jag Den olydiga ballongen (Gunnel Linde), som sjöng något i stil med "jag räknar som jag vill - och hör sen!" Så jag tycker självklart att du får räkna såväl novellixer som barnböcker :) Grattis till ett väl utfört lopp!

  SvaraRadera