onsdag 26 mars 2014

Hurra, hurra för Barbro

Att Barbro Lindgren igår utsågs som årets ALMA-pristagare har nog inte undgått någon som är bokintresserad. Och jag vill naturligtvis också vara med på ett litet hörn och fira. Jag förknippar framför allt Barbro Lindgren med hennes underbara böcker om mamman och den vilda bebin som jag läste i början av 1980-talet då jag utbildade mig till barnskötare. Tänk så roligt både barnen och jag hade åt den vilda bebins alla upptåg. För min egen tös försökte jag läsa böckerna om Max, men det var faktiskt inte någon i vårt hus som riktigt fastnade för dem. För att påminna mig lite om Barbro Lindgrens storhet läste jag i stället igår kväll den hjärteknipande Sagan om den lilla farbrorn. Och den berör både 8-åringar och 50+are, det kan jag intyga. Min utgåva är relativt ny och har underbara, finstämda och humoristiska illustrationer av Eva Eriksson. Den rekommenderas varmt.

3 kommentarer:

  1. Det är så kul att hon vann! Det känns som om hennes böcker varit en viktig del i min uppväxt som väckt min läslust. Och nu läser jag dem för mina barn.

    SvaraRadera
  2. Läste också om "Sagan om den lilla farbrorn" som är en favorit, jag mindes dock inte hur sorglig och hemsk den är (tänker självklart på ensamheten och snubbelbenen). Men hemskt kan vara bra också, åtminstone i böckernas värld.

    SvaraRadera
  3. Visst var det kul! En kollega till mig påminde om att Barbro Lindgren också har skrivit flera fina vuxenböcker och diktsamlingar, jag har aldrig läst dem men tänkte absolut göra. Ett tips :)

    SvaraRadera