lördag 8 mars 2014

Internationella Kvinnodagen

Jag är lite för trött så här på förmiddagen för att skriva något välformulerat inlägg om huruvida feminismen har gått för långt eller om hur smart det är att gratta kvinnor med blommor på Internationella Kvinnodagen. Jag är också tämligen säker på att många andra idag kommer att skriva kloka inlägg, så jag håller mig till att berätta lite om bra böcker.

Även tidigare år har jag skrivit en del inlägg om författande kvinnor, ofta med ett historiskt eller globalt perspektiv. I år tänker jag i stället hålla mig till årets läsning, här kommer några ord om bra böcker med kvinnofokus, som jag läst 2014. Alla är dock inte skrivna av kvinnor.

Vi kom över havet av Julie Otsuka är en helt underbar, poetisk kollektivroman om japanska postorderbrudar som skeppas till USA. Gråtvarning.

I Marias testamente av Colm Tóibín får vi ta del av Jesus sista dagar utifrån moderns perspektiv. Här skildras en mors förlust och sorg på ett mästerligt sätt.

Mörderskan av Alexandros Papadiamantis är en realistisk skildring av fattigdom och umbäranden som främst drabbar kvinnor. Berättelsen utspelar sig i Grekland runt förra sekelskiftet då det var en stor olycka att föda och födas som flicka.

Thrillerliv av Jessica Johansson gestaltar samtidens kvinnor. Här träffar vi den silikonpumpade Anna Viktorialia som fokuserar på ytan för att slippa tänka på jobbiga relationer och amerikanska Louella som dricker för att fly undan vardagens tristess.

Flickan av Angelika Klüssendorf skildrar hur barn växer upp i misär, med inslag av våld och andra övergrepp.

I En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek blandas drömlika, sensuella inslag som förför den mest luttrade läsare och råa, nakna skildringar av vardagens våldtäkter. Vackert och vedervärdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar