fredag 7 mars 2014

Bokgeografi - Tyskland

 
Dags för ett nytt land i Bokgeografin.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Tyskland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Nu ska jag ta tillfället i akt och lobba lite för en bok som kanske inte så många läst: Alla var inte mördare av Michael Degen. Boken handlar om andra världskrigets Tyskland och jakten på judarna. Alla var inte mördare är en fin självbiografi som berättar om dem man sällan hör talas om - de goda tyskarna. Osentimentalt och emellanåt galghumoristiskt skildrar författaren den absurda tillvaron, sedd med ett barns blick. En läsvärd, intressant roman som ger en nyanserad bild av inställningen till det judiska folket.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Tyskland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Michael Ende har skrivit den absolut bästa barnbok jag läst: Momo - eller kampen om tiden. Momo är en liten flicka som rymt från ett barnhem och nu bor för sig själv intill en amfiteaters ruin i en okänd stad. Momo är dock inte ensam för hon kan den sällsynta konsten att lyssna. Men plötsligt upphör vännerna att komma, den ena efter den andra. De har inte tid. Det blir Momo och hennes vänners uppgift att försöka rädda staden från tidstjuvarna. Klokt och filosofiskt för alla åldrar.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Tyskland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Det är ju så illa ställt att jag inte läst något av Tomas Mann. Det är dessutom så att jag har två av hans romaner i min bokhylla: Buddenbrooks och Svindlaren Felix Krulls bekännelser. Vi får väl se när de här böckerna klättrat lite mer på min digra läslista.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Tyskland.
Ännu mer konståkning, det här programmet är verkligen fantastiskt i sin konstnärliga utformning. 6,0 tycker jag.


5 kommentarer:

 1. Jag gillar dina konståkningstips från runt omkring i världen! Momo blir jag sugen på att läsa om - undrar vad man tycker som vuxen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar konståkningen. Jag har läst Momo som vuxen och gillar den fortfarande, den är helt enkelt klok.

   Radera
 2. Nej, Michael Degen kände jag inte till, den boken får jag nog titta lite närmare på. Kul m koståkningen, Witt var en favorit på den tiden!

  SvaraRadera
 3. Älskade konståkning förr, men jag har helt tappat bort den. Känner däremot väldigt mycket för att läsa om Momo.

  SvaraRadera