onsdag 5 mars 2014

Bokfrågan

Bokfrågan: Vilka böcker "tvingades" du läsa i skolan? Ja, det undrar Ugglan & boken och jag måste faktiskt berätta lite om både bra och dåliga tvång.

Med fasa minns jag hur jag skulle läsa och analysera Aniara, och under läsningen insåg att jag inte alls fattade vad boken handlade om. Det var verkligen ett bottennapp i mitt läsliv.

Lika illa var det att försöka läsa A Farewell to Arms på engelska med uppgiften att slå upp alla ord vi inte kunde. Jag fick aldrig något sammanhang och vet än idag inte vad den boken handlade om.

Sorgligt nog är de här läsmisslyckandena fortfarande så tydliga för mig och det är nu mer än 30 år sedan de skedde. Lärare har verkligen stor möjlighet att påverka - både på gott och ont. Jag har faktiskt än idag inte läst någon av böckerna.

Den enda bok vi "tvingades" läsa som jag verkligen gillade var Gäst hos verkligheten av Pär Lagerkvist. Och att den gick hem hos mig berodde nog mest på min egen något udda familjesituation, jag kunde relatera till huvudpersonen. Lagerkvist är fortfarande en av mina favoriter.

Anna kommer att skriva mer om hur man kan locka barn till läsande, håll koll.

3 kommentarer:

 1. Intressant att läsa om dina erfarenheter! Det är verkligen så att ett påtvingat läsande, kan bli ett negativt minne för livet. Fast just i ditt fall blev det ju läsandet som vann ändå! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan, dåliga lärare (ja, de var faktiskt inte bra av flera orsaker) kompenserades av en fantastisk bibliotekarie :)

   Radera
 2. Tänk att jag måste förträngt allt det där. Jag minns mest att läraren var dålig men inte att böckerna var jobbiga och hemska. Nu sätter di press på att jag ska skriva det där inlägget också - Bra där!

  SvaraRadera