fredag 14 mars 2014

Hur görs bebisar?

Hur görs bebisar? text av Cory Silverberg, illustrationer av Fiona Smyth, utgiven av OLIKA förlag, 2014

Hur görs bebisar? är en bilderbok som passar alla typer av familjer. Ett ägg och en spermie träffar varandra och delar varandras berättelser. En superliten sak blir till när spermien och ägget danser. Antingen börjar den växa i livmodern eller så gör den inte det. Att båda alternativen finns med är så befriande unikt och till stor hjälp för t ex oss adoptivfamiljer. Dottern förstår genast att för oss var det så att den superlilla saken inte började växa; det blev ingen bebis i min mage. I boken börjar en bebis växa i livmodern och till sist kommer den ut på något sätt. Genom att i slutet ställa frågan om vilka som väntade på att barnet skulle födas blir det enkelt att prata både om den biologiska familjen och om oss andra.

Texten i boken är mycket enkel och neutral. Läsaren får själv välja hur man vill prata om kön och olika typer av familjer. Illustrationerna är oerhört färgglada och jag upplever dem som mycket lustfyllda. Dottern tyckte mest att de var roliga, även om kejsarsnittet var lite otäckt att tänka på.

Boken rekommenderas av förlaget i åldern tre till sex, men min åttaåring tyckte också att den var bra. Hon tyckte dessutom att hon lärde sig saker om ägget och spermien som hon inte tidigare förstått. Och jag tycker naturligtvis att boken är oumbärlig just på grund av att den väcker frågor och är lätt att prata utifrån. Läs den för alla barn!

4 kommentarer:

  1. Reserverade den omedelbart på bibblan. Alltid intressant med nya böcker om barnalstring - svårt att skriva om på ett bra sätt. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Så bra att det är en smart bok, som inte bara följer den fastställda normen runt barn och familjer!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset! Kan behövas här hemma nu :-)

    SvaraRadera