torsdag 20 mars 2014

Bokgeografi - Ryssland

 
Jag missade Afghanistan förra veckan men nu är med i Ryssland.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Brott och straff brukar alltid nämnas som en klassiker man bör läsa. Och jag håller med - för den är faktiskt otroligt bra. Som väl alla vet handlar romanen om den olycklige Raskolnikov som begår ett mord och därefter drabbas av gruvlig ånger. En intressant psykologisk skildring som hållit väl över tid.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Här måste jag ju helt enkelt igen tjata om de underbara ryska novellixklassikerna, som jag gärna vill rekommendera till alla. En liten smakbit av Tjechov, Gogol, Dostojevskij och Bulgakov kan väl aldrig vara fel.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Hm, jag har ju fortfarande inte läst Anna Karenina, undrar när jag ska få till det?

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.
Oj oj, så fel det kan bli. Här hade jag först lagt in den konståkare jag älskar mest - Viktor Petrenko från Sovjetunionen. Sedan hörde jag kommentatorerna säga Odessa och då började jag dra öronen åt mig. Med dagens geografi är ju Petrenko inte alls från Ryssland, utan från Ukraina. Vilken fadäs av mig, särskilt just nu! I stället bjuder jag på ett helt underbart isdansprogram av Natalia Mishkutenok och Artur Dmitriev. Titta och njut!


4 kommentarer:

 1. :-) Kan tro att du rekommenderar klassiker. Och isdans. Snart får vi åka till England så att det kan bli Ravels Bolero ...

  SvaraRadera
 2. Just nu kanske det inte är så väldigt passande att kalla Ukraina för Ryssland. Gogol fick stryka på foten hos mig därför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså är Gogol också från Ukraina, det missade jag. Men jag hann fixa till misstaget med Petrenko i alla fall. Hoppas det snart kommer en fråga om Ukraina :)

   Radera