söndag 17 november 2013

Doris Lessing

Doris Lessing har avlidit vid 94 års ålder. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 2007 med motiveringen ”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”, en av de mer sunkiga motiveringarna i modern tid. Lessing erhöll under sin livstid en stor mängd litteraturpriser och hon var relativt produktiv. Själv har jag bara läst två av hennes böcker - Det femte barnet och Ben, ute i världen - och ingen av dem imponerade i särskilt hög grad. Olästa i min bokhylla finns också hennes debutroman Gräset sjunger och serien Våldets barn. Gräset sjunger är jag mest intresserad av att läsa, den tror jag att jag skulle gilla.

Läs mer t ex i SvD.

5 kommentarer:

 1. Gräset sjunger är fina noveller, Lessing har skrivit väldigt varierat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S.
   Det femte barnet är lite läskigt... finns fortsättning; Ben, ute i världen.

   Radera
 2. Jag har inte läst någon bok av henne än, men har Det femte barnet i bokhyllan. Men hon var väldigt förtjust i katter och skrivit om någon också har jag för mig

  SvaraRadera
 3. All heder åt Lessing. Bra författare i ordets sannaste bemärkelse, men! Gräset sjunger är inte det intressantaste hon skrivit. Har för mig att hon är mer känd för och slog igenom med Femte barnet?

  SvaraRadera