fredag 2 augusti 2013

Pride del 2

Här kommer lite mer Pride-relaterade boktips!

Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterhahn är en autofiktion, en litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv. Karin reser till Berlin för att i psykoanalys försöka få bukt med sina homosexuella tendenser. Samtidigt lockar och drar Berlins klubbar. Fantastisk!

I Husfrid av Alison Bechdel växer en ung kvinna upp i en akademisk och excentrisk familj och då hon under collegetiden inser hon att hon är homosexuell får hon veta att så är även hennes far.

 Egalias döttrar av Gerd Brantenberg roar och och synliggör träffsäkert samhällets maktstruktur. I landet Egalia är det kvinnorna som har makten och männen som arbetar i hemmet och tar hand om barnen. Kvinnorna går ut i krig, männen lockar skägget.

Samtal med Djävulen av Inger Edelfeldt är ett tankeväckande inlägg mot fanatism och fundamentalism, en tragisk berättelse kryddad med några stänk av humor. Rekommenderas varmt!
I andra delen av Jan Guillous planerade trilogi om 1900-talet, Dandy, har ett homosexuellt par huvudrollen. De rör sig i sekelskiftets aristokrati samt i Bloomsburygruppen.

I den fint illustrerade barnboken Prinsessan Kristalla av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist blir prinsessan Kristalla kär i en flicka av folket i stället för i en av de tilltänkta prinsarna. Får en prinsessa gifta sig med vem hon vill?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar