lördag 10 augusti 2013

Påminnelse - Jorden Runt

Här kommer information om den kommande Jorden Runtresan, den fjärde för en del av oss. Vi avreser i september. I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. (Om man läst alla eller absolut vill läsa något annat från resmålet går det också bra, men poängen med att läsa samma böcker är naturligtvis att vi ska kunna diskutera dem). I slutet av varje månad skriver jag en sammanfattning över resmålet och vill då att ni kommenterar med länkar till era inlägg så att jag kan skapa en länklista. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om resmålet.

Så här ser den planerade resrutten ut:

September - Europa
Andrej Platonov - Lyckliga Moskva (Ryssland)
Silvia Avallone - Stål - (Italien)
Astrid Rosenfeld - Adams arv (Tyskland)
Hilary Mantel - Wolf Hall (England)
Jean-Marie Gustave Le Clézio - Pawana (Frankrike)

Oktober -Afrika
Elieshi Lema - Bränd jord - (Tanzania)
Calixthe Beyala - Ännu talar träden (Kamerun)
Ngũgĩ wa Thiong'o - En blomma av blod (Kenya)
Lina Ben Mhenni - Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren (Tunisien)
Kopano Matlwa - Coconut (Sydafrika)

November - Asien
Susan Abulhawa - Morgon i Jenin (Palestina)
Zeina Abirached - Svalornas lek: Dö, Resa, Återvända - (Libanon)
Mo Yan - Vitlöksballaderna - (Kina)
Kim Thúy - Mãn (Vietnam)
Atiq Rahimi - Jord och aska (Afghanistan)

December - Oceanien
Thomas Keneally - The Daughters of Mars
Shaun Tan - Ankomsten
Melina Marchetta - Jellicoe Road
Australien berättar : drömtidens framtid : nitton noveller
Katerine Mansfield - Den nya Isabel (Nya Zealand)

Januari - Amerika
Neil Gaiman - Coraline (USA)
F Scott Fitzgerald - Det sällsamma fallet Benjamin Button (USA)
Sylvia Plath - Glaskupan (USA)
Machado de Assis - Vansinnesläkaren (Brasilien)
Jorge Luis Borges - Fiktioner (Argentina)

Resan har kortats av till fem etapper, men i gengäld finns det fler böcker att välja mellan vid varje etappstopp. Jag har försökt ta med något lite mindre krävande (t ex en novell eller en seriebok) på varje etapp. Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er.

Hänger ni med?

24 kommentarer:

 1. Jag hänger gärna med:). Jag vill läsa Stål.

  SvaraRadera
 2. Jag är sugen, men vet inte hur mycket tid jag har att läsa i höst...

  SvaraRadera
 3. Dina jordenruntresor är alltid så lockande. Jag kommer att följa de här resorna med stort intresse och kanske gör jag små inhopp här och där. Keneallys bok "The Daughters of Mars" har jag länge velat läsa- nu kanske är rätta tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du kan väl hoppa av och på lite Ingrid :)

   Radera
 4. Jag är med! Har längtat efter att utmaningen ska starta igen:)

  SvaraRadera
 5. Åh, vad roligt. Jag är gärna med!

  SvaraRadera
 6. Jeg vil gerne med jorden rundt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då bli vi ett internationellt gäng, bra :)

   Radera
 7. Jag är absolut med i utmaningen! Det lutar åt att jag kommer läsa "Stål", "Coconut", "Morgon i Jenin", "Jellicoe Road" och "Glaskupan" :)

  SvaraRadera
 8. Eg trudde eg hadde meldt meg på her, men eg ser at eg har gløymd det. Eg vil vere med!

  SvaraRadera
 9. Har funderat och jag vill gärna vara med!:)

  SvaraRadera
 10. Jag fattar inte riktigt! Väljer jag EN av böckerna i varje månad? Låter som en kul grej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man väljer minst en varje månad. Men om man vill kan man så klart läsa och skriva på sin blogg om flera av böckerna.

   Radera
 11. Jag är med! Jag har valt och beställt böckerna, det här är perfekt för min strävan att vidga mitt läsande! http://frejareddevil.wordpress.com/2013/08/27/nagot-langt-och-jorden-runt-pa-fem-bocker/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul att vidga sitt läsande, tycker jag :)

   Radera
 12. Vad roligt. Jag tänkte på dina jorden runt-resor tidigare i veckan och saknade att följa resan. Har tidigare följt med i det tysta, dvs läst men inte skrivit, ibland stannat till i någon världsdel och ibland hoppat över någon. Får se om jag kommer att skriva något i år, men är glad att se att det startar en ny nu så jag kan läsa mig runt under hösten :)

  SvaraRadera