torsdag 8 augusti 2013

Jag har börjat! - Ulysses I

Så har jag då inlett årets (eller kanske de närmaste årens) mastodontläsning. Bokmania har ju gjort det. Och Gästbloggarn hos Anna. Då borde väl jag också klara det? Eller hur? En bok som handlar om en handfull personer och utspelar sig under en enda dag, jag menar, hur svårt kan det vara?

Handlingen utspelar sig den 16 juni i Dublin, börjar ni förstå vilken bok jag pratar om? Ja, det är så klart Ulysses av James Joyce det handlar om. Och jag måste erkänna att boken känns lite skräckinjagande. Men jag har läst både det uppmuntrande efterordet och lite olika anmälningar t ex  i SvD, DN och Expressen. Och jag har både köpt boken och lånat inläsningen av Reine Brynolfsson på bibblan.

Nu har jag lyckats traggla mig genom den första delen, d v s ungefär 60 sidor, utan att boken gjort så stort intryck. Jag tappar bort mig här och var och kan inte säga så mycket annat än att några personer hittills rakat sig och svamlat mycket. Lärt svamlande i o f s - men ändå... Nu ska boken i alla fall börja handla om huvudpersonen Leopold Bloom, det ser jag fram emot.

8 kommentarer:

 1. Oj, lycka till med läsningen! Någon gång ska jag också..

  SvaraRadera
 2. Jag håller också på med Ulysses :-) Jag tar lite i taget, fast inte FÖR lite, för då tappar man lätt bort sig... Jag tror inte man ska bekymra sig så mycket om man inte förstår precis allt - tanken är väl att man ska få en känsla av Dublin: av personerna, ljuden, språket, lukterna. Och det tycker jag nog att jag fått hittills, men jag har inte heller kommit så långt ännu. Absolut är det en bok man gärna vill ha en förstahandsupplevelse av i alla fall!

  Jag kan också rekommendera Joyces Dubliners, en novellsamling där ett antal människoöden verkligen kommer till liv.

  SvaraRadera
 3. Någon gång ska jag läsa de två sista kapitlen.

  SvaraRadera
 4. Oj oj att lyssna som ljudbok bara är 37 timmar.
  Lycka till
  Mia

  SvaraRadera
 5. Lycka Till. ser fram emot att läsa om dina intryck!

  SvaraRadera
 6. Lycka till! Har den stående oläst i bokhyllan än så länge.

  SvaraRadera
 7. Om du kollar in på Annikas (alkb.se blogg) så har hon skrivit ett inlägg om hatade deckare. En av bilderna är en slags bokstatistik där Ulysses finns med. Titta dit, det är ganska kul :)

  SvaraRadera
 8. Tack för uppmuntran. Jag gör som Ugglan: satsar på upplevelse i ställer för förståelse. Men ja, jag kan förstå att denna bok ligger högt på listan över oavslutade - den är mastig.

  SvaraRadera